Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

TUKE a ORLEN Unipetrol začali spoluprácu pri využití vodíka

Na archívnej snímke budova Technickej univerzity Košice (TUKE) v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Záujem druhej strany podieľať sa na akademickom výskume a vývoji budúceho využitia vodíka privítal rektor TUKE Stanislav Kmeť.

Košice 2. novembra (TASR) – Memorandum o porozumení a spolupráci podpísali zástupcovia Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) a českej rafinérskej a petrochemickej skupiny ORLEN Unipetrol. Memorandum predstavuje základ budúcej spolupráce v oblasti výskumu a vývoja vodíka ako vhodného nosiča energie, ktorého širšie priemyselné využitie otvára možnosti ekologizácie priemyslu a verejnej mobility. TASR o tom v utorok informoval hovorca rafinérskej a petrochemickej spoločnosti Pavel Kaidl.

Podľa nedávno zverejnenej stratégie rozvoja chce ORLEN Unipetrol do roku 2030 na Slovensku vybudovať minimálne 24 vodíkových staníc a jeden vodíkový distribučný terminál. V Česku dlhodobo úzko spolupracuje s univerzitami a vysokými školami nielen v oblasti vzdelávania, ale aj v primárnom a najmä aplikovanom výskume. Mimoriadnym projektom je spoločné Univerzitné centrum umiestnené priamo vo výrobnom areáli v Litvínove, kde študuje približne 50 študentov petrochemické a rafinérske odbory. Teraz chce skupina rozvíjať spoluprácu s akademickým svetom v oblasti vzdelávania, výskumu a vývoja aj na Slovensku.

„Naša skupina je na poli vodíkovej mobility veľmi aktívna. Považujeme sa za významného hráča vo veľkoobchodnom i maloobchodnom segmente slovenského trhu, preto ma teší, že sa nám podarilo nájsť ideálneho partnera pre naše ďalšie rozvojové plány v podobe Technickej univerzity v Košiciach. Košická univerzita kladie dôraz na vedecko-technickú znalostnú základňu, inovácie a pracovnú silu s cieľom utvárať zdravú a udržateľnú budúcnosť,“ uviedol generálny riaditeľ ORLEN Unipetrol Tomasz Wiatrak.

Záujem druhej strany podieľať sa na akademickom výskume a vývoji budúceho využitia vodíka privítal rektor TUKE Stanislav Kmeť. „Očakávame vedeckú spoluprácu a výmenu informácií najmä v oblasti znižovania emisií, veľkokapacitného skladovania, prepravy a distribúcie či technického vŕtania,“ uviedol.