Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Túlavá čitáreň predstaví knihu o tragickom bombardovaní Nových Zámkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR- Roman Hanc

Ukážky z knihy bude čítať Ľubo Bukový a Marta Szilágyiová. Na presun medzi jednotlivými zastávkami odporúčame bicykel, pripomenuli organizátori.

Nové Zámky 4. mája (TASR) – Verejné čítania na štyroch miestach v Nových Zámkoch predstavia knihu Uzol od autora Mareka Hudeca. Podujatie s názvom Túlavá čitáreň sa bude konať 6. mája.

Úryvky z knihy o tragickom bombardovaní Nových Zámkov počas druhej svetovej vojny si záujemcovia môžu vypočuť o 18.00 h na Bezručovej ulici za Troma mostmi a v polhodinových odstupoch pred železničnou stanicou, na Námestí Františkánov a napokon o 19.30 h na korze. „Ukážky z knihy bude čítať Ľubo Bukový a Marta Szilágyiová. Na presun medzi jednotlivými zastávkami odporúčame bicykel,“ pripomenuli organizátori.

Ako doplnili, slovenský novinár a spisovateľ Marek Hudec vo svojej knihe Uzol ponúka podrobný príbeh dní, počas ktorých bola veľká časť Nových Zámkov zničená. „Šlo o tri zničujúce bombardovania medzi októbrom 1944 a marcom 1945. Zahynuli tisíce ľudí a veľká väčšina budov zostala v troskách. Po druhej svetovej vojne boli Nové Zámky najviac zničeným mestom na území dnešného Slovenska,“ uviedli organizátori.