Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Tulipánový pochod vyjadrí solidaritu s ľuďmi s Parkinsonovou chorobou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Základnými prejavmi Parkinsonovej choroby sú spomalený pohyb, svalová stuhnutosť, pokojový tras a problémy s chôdzou a rovnováhou. Ako prvý ich popísal anglický lekár James Parkinson.


Bratislava 6. apríla (TASR) – Na Slovensku trpí Parkinsonovou chorobou približne 15.000 ľudí, pričom do roku 2030 sa ich počet môže zdvojnásobiť. Aj na tento fakt chce poukázať Tulipánový pochod solidarity s ľuďmi, ktorí ňou trpia. Jeho prvý slovenský ročník s mottom Kráčame spolu sa uskutoční v nedeľu 9. apríla v bratislavskom Sade Janka Kráľa. Pacienti, ich rodiny a verejnosť si ním pripomenú Svetový deň Parkinsonovej choroby, ktorý pripadá na 11. apríla. Na tlačovej konferencii o tom informovali organizátori podujatia z občianskeho združenia Slovenský pacient a Spoločnosti Parkinson Slovensko.

"Zviditeľniť ešte stále málo poznanú chorobu, šíriť o nej informácie a tak prispieť k väčšej tolerancii a empatii v spoločnosti. So sloganom “Kráčajme spolu“ chceme zároveň zmobilizovať pacientov a ukázať im, že nie sú a nemusia byť so svojimi problémami sami,"
objasnila hlavné ciele podujatia predsedníčka Spoločnosti Parkinson Slovensko Katarína Félixová.

Dodala, že najmä dobrá informovanosť je dôležitá, lebo pacienti sa často stretávajú s nepochopením okolia. To ich pre viditeľné prejavy ochorenia považuje za narkomanov či alkoholikov, alebo si diagnózu zamieňa s Alzheimerovou chorobou.

Organizátori sa podľa vlastných slov pripájajú k medzinárodnej tradícii Tulipánových pochodov, ktorá začala v roku 1997 v USA, pričom červený tulipán sa stal ich symbolom v roku 2005. Forma pochodu, dlhého jeden kilometer, má poukázať na dôležitosť pohybu z hľadiska vývoja choroby.

Na trase budú stánky, v ktorých prítomní odborníci poskytnú informácie o rôznych aspektoch diagnózy a možnostiach liečby. Ľudia môžu svoju solidaritu vyjadriť aj kúpou a oblečením si trička s kresbou Borisa Farkaša, na ktorom je motto akcie a rodina, zdieľajúca záťaž vo forme tulipánu.

Základnými prejavmi Parkinsonovej choroby sú spomalený pohyb, svalová stuhnutosť, pokojový tras a problémy s chôdzou a rovnováhou. Ako prvý ich popísal anglický lekár James Parkinson, po ktorom je pomenovaná. Práve deň jeho narodenín sa stal Svetovým dňom Parkinsonovej choroby. Keďže ide o progresívne degeneratívne ochorenie, má tendenciu časom sa zhoršovať. V súčasnosti nie je liečiteľné, dostupná a najmä včasná liečba však dokáže účinne zmierňovať jeho príznaky.