Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Tunel pod hradom dnes odovzdali na sanáciu, oprava potrvá pol roka

Foto: TASR

Takmer 800-metrový tunel vo februári zatvorili pre praskliny v ostení, ktoré v prudkých mrazoch spôsobila rozpínajúca sa zamrznutá voda.

Bratislava 29. októbra (TASR) – Bratislavský tunel pod hradom, ktorý pre praskliny v ostení uzatvorili ešte vo februári, opravia najskôr do apríla budúceho roka. Vyplýva to zo zverejnenej zmluvy o dielo medzi Dopravným podnikom Bratislava (DPB) a firmou Slovenské tunely. Dnes jej dopravný podnik tunel odovzdal, aby mohla s rekonštrukciou začať. TASR to potvrdila Zuzana Vachová z DPB.

V prípade dobrého počasia by sa mala rekonštrukcia skončiť 30. apríla, v prípade nepriaznivého 18. mája. Práce by mali byť v prevažnej väčšine vykonávané v nepretržitej prevádzke, teda vo dne aj v noci. V harmonograme sú naplánované len dve prestávky, a to počas vianočných sviatkov a vo februári 2013 kvôli možnému nepriaznivému počasiu.

Podľa zmluvy, ktoré obe strany podpísali pred troma dňami, dopravca za prvú etapu opravy tunela zaplatí približne 1.064.784 eur bez DPH. Konečná suma sa však ešte môže zvýšiť alebo znížiť maximálne o 20 percent.

Takmer 800-metrový tunel vo februári zatvorili pre praskliny v ostení, ktoré v prudkých mrazoch spôsobila rozpínajúca sa zamrznutá voda. Odvtedy sa urobili rôzne merania aj prieskum georadarom a na problematických úsekoch sa urobilo 36 jadrových vrtov, ktoré odhalili ďalšie poškodené miesta. Zvýšila sa preto cena za opravu a oddialil sa aj termín otvorenia tunela. Hovorkyňa DPB Agáta Staneková naposledy uviedla, že tunel by chceli otvoriť do konca roka.

Električková doprava od februára premáva po obchádzkových trasách po nábreží. Keďže sa nové linkovanie osvedčilo, pôvodné električky sa už na svoje trasy zrejme nevrátia.