Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Stav zraneného zo stavby tunela je naďalej vážny

Pri výbuchu v štôlni v rozostavanom tuneli Šibeník, na úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov, dnes zahynul jeden robotník, ďalší piati utrpeli zranenia, z nich jeden ťažké. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Nekontrolovaný výbuch náloží pri odstrelových prácach spôsobil smrť jedného robotníka.

Košice 13. augusta (TASR) - Stav pacienta, ktorý utrpel v pondelok (12.8.) ťažké zranenia pri výbuchu na stavbe tunela Šibenik pri Levoči, je naďalej vážny. Po operácii ho aj dnes lekári udržujú v umelom spánku. Pre TASR to dnes uviedla hovorkyňa košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Ladislava Šustová.

K ďalšej prognóze je podľa hovorkyne predčasné sa vyjadriť. Pacienta s ťažkým zranením hlavy po nehode previezli v pondelok do nemocnice v Spišskej Novej Vsi a následne vrtuľníkom do Košíc.




Firma spolupracuje na vyšetrovaní

Pri výkone trhacích prác na tuneli Šibenik, ktorý je súčasťou stavby diaľnice D1, úseku Jánovce - Jablonov II. etapa, utrpel smrteľné zranenie jeden zo zamestnancov firmy Austin Powder Slovakia, s.r.o. Pri tejto mimoriadnej udalosti bolo zranených ďalších päť pracovníkov stavebnej firmy realizujúcej stavbu.

"Naša spoločnosť sa zúčastňuje na vyšetrovaní komisie menovanej štátnou banskou správou. Konkrétna príčina tejto mimoriadnej udalosti bude známa po ukončení vyšetrovania. Sme v kontakte s rodinou, s ktorou hlboko súcitíme a veríme v skoré uzdravenie zranených pracovníkov," uviedol jeden z konateľov spoločnosti Otta Grebeň. Muž, ktorý pri prácach v tuneli zahynul, bol strelmajstrom na stavbe.

Nekontrolovaný výbuch v rozostavanom tuneli Šibenik, ku ktorému došlo v pondelok (12.8.) v skorých ranných hodinách, usmrtil jedného muža, ďalší leží vo vážnom stave v košickej nemocnici.

Obaja robotníci sú mimo ohrozenia života

Obaja robotníci, ktorých po pondelkovom (12. 8.) výbuchu v rozostavanom diaľničnom tuneli Šibenik neďaleko Levoče hospitalizovali v Nemocnici Poprad a. s. sú stabilizovaní a mimo ohrozenia života. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.

„Pacienta, ktorý mal ťažšie zranenia v pondelok operovali, pričom mu z oblasti brucha vybrali cudzí predmet a z jednotky intenzívnej starostlivosti ho previezli na nemocničné oddelenie,“ objasnila Galajda. Zatiaľ však nie je isté, kedy ho z nemocnice prepustia.

Pokiaľ bude situácia naďalej priaznivá, lekári by mohli druhého, ľahšie zraneného robotníka prepustiť v stredu 14. augusta.

Zraneného robotníka čaká ešte jedna traumatologická operácia

Zdravotný stav robotníka z Handlovej, ktorého hospitalizovali v levočskej nemocnici po výbuchu v rozostavanom diaľničnom tuneli Šibenik, je stabilizovaný a postupne sa zlepšuje. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa skupiny AGEL Hana Szotkowská.

"Pacient utrpel poranenie hlavy a zlomeninu pravej nohy, čaká ho v najbližšej dobe ešte jedna traumatologická operácia, ktorú však bude musieť podstúpiť na vyššom pracovisku, teda v inej nemocnici," uviedla Szotkowská. Zatiaľ však nevedela povedať, kam zraneného prevezú a kedy to bude.