Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Náhradnou výsadbou pribudlo v Turčianskych Tepliciach skoro 100 drevín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V parčíku pred mestským úradom budú môcť rodičia podľa primátora ukázať deťom strom, ktorý sa vyskytoval na Zemi už za čias dinosaurov a prežil atómový útok na Hirošimu, ide o ginko dvojlaločné.

Turčianske Teplice 23. novembra (TASR) - Takmer 100 kusov drevín pribudlo na území Turčianskych Teplíc v rámci náhradnej výsadby. Samospráva vysadila 41 drevín, v Horných Rakovciach zasadil turčiansky dodávateľ tepla 58 nových stromov a kríkov. Nahradili stromy, ktoré odstránil pre rekonštrukciu tepelných rozvodov na sídlisku. Informoval o tom primátor Igor Hus.

"Na cintorínoch v Tepliciach, Michale a Dolnej Štubni pribudlo deväť líp veľkolistých, inde zas pár javorov, dubov, jaseňov a na ulici Somolická aj dve višne," uviedol ďalej Hus.

V parčíku pred mestským úradom budú môcť rodičia podľa neho ukázať deťom strom, ktorý sa vyskytoval na Zemi už za čias dinosaurov a prežil atómový útok na Hirošimu, ide o ginko dvojlaločné. "Pri základnej škole v Diviakoch pribudli jasene. Medonosný strom, ktorý na jeseň poskytuje potravu aj pre vtákov. Jasene sa dožívajú okolo 300 rokov. V čase dôchodkového veku terajších škôlkarov z Diviak budú tieto stromy len končiť detstvo a vchádzať do mladosti. Prinesú im však veľa úžitku, pretože jeden zrelý listnatý strom vyprodukuje v sezóne toľko kyslíka, koľko ročne vdýchne desať ľudí," dodal.