Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Do Tatier a na Liptov budú túto zimnú sezónu opäť lietať lyžiari

Ilustračné foto. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Dovolenkári, ktorí cestujú letecky, zostávajú zhruba jeden týždeň.

Liptovský Mikuláš/Vysoké Tatry 10. decembra (TASR) – Do Tatier a na Liptov budú túto zimnú sezónu opäť lietať lyžiari. Popradské letisko spojí Slovensko s Ukrajinou, Veľkou Britániou aj Lotyšskom. TASR v pondelok informovala manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Katarína Šarafínová.

Medzi Londýnom a Popradom bude aj počas zimy trikrát týždenne lietať maďarský WizzAir. Lotyšský národný letecký dopravca airBaltic spojí od 15. decembra do 9. marca 2019 Tatry s Pobaltím jedným letom v týždni z Rigy. Z ukrajinského Kyjeva bude lietať jedenkrát do týždňa SkyUp Airlines. Táto spoločnosť začína 29. decembra a zimnú prevádzku ukončí letom 10. marca 2019. „Tatry a Liptov sú najatraktívnejšími horskými regiónmi na Slovensku. Za lyžovačkou sem putujú každoročne státisíce ľudí. Prichádzajú najmä domáci Slováci, ktorí tvoria viac ako 60 % tunajších hostí. Veľmi zaujímavú skupinu návštevníkov, ktorí prichádzajú za lyžovačkou v zime, tvoria dovolenkári, ktorí na hory prilietajú,“ priblížila Šarafínová s tým, že v minulej zimnej sezóne priletelo na Liptov a do Vysokých Tatier takmer 10.000 lyžiarov.

Dovolenkári, ktorí cestujú letecky, zostávajú zhruba jeden týždeň. „Je pravdou, že v sumárnych číslach tvoria menšiu časť našich hostí, ale komplex služieb Tatier a Liptova využívajú oveľa intenzívnejšie a prinášajú tak do našich horských regiónov nemalý finančný prínos," uviedla riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková.

Riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry Veronika Littvová pripomenula, že Tatry sú iné ako Alpy. „Sú menšie a je tu menej lyžiarskych trás, ale na veľmi malom priestore je koncentrácia množstva atrakcií. Nemáme ambíciu súperiť o lyžiarov, ktorí chcú týždeň len lyžovať na stovkách kilometrov trás. Oslovujeme najmä rodiny s deťmi, ktoré hľadajú pestrosť ponuky. Navyše ceny, najmä doplnkových služieb u nás, sú nižšie ako v Alpách a dopravné vzdialenosti z letiska do hotelov a lyžiarskych stredísk sú neporovnateľne kratšie,“ dodala.

„Už dávno sme pochopili, že cudzinci cestujú primárne na Slovensko a konkrétnu lokalitu si vyberú až na základe ponuky ubytovania či služieb. Preto tieto trhy oslovujeme spoločne a koordinovane s Liptovom, čím oveľa efektívnejšie využívame prostriedky a ponúkame potenciálnym klientom aj viac možností a väčší výber,“ uzavrela Littvová.

Tatranci a Liptáci sa pred viac ako rokom spojili v cestovnej kancelárii Enjoy Tatras. Ich spoločná destinačno-obchodná centrála oslovuje potenciálne trhy cez veľkých touroperátorov. Marketingovú kampaň na vzdialenejších trhoch napojených na letecké linky realizujú OOCR Región Liptov a Región Tatry v spolupráci s partnermi a používa na ňu aj prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške zhruba 40.000 eur.