Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Druhý lavínový stupeň platí vo všetkých slovenských pohoriach

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Ráno prevládalo na horách zamračené počasie.

Liptovský Hrádok 11. februára (TASR) – Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí vo všetkých slovenských pohoriach. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Hlavný lavínový problém podľa neho predstavuje vetrom previaty sneh z poslednej periódy sneženia.

"Nebezpečné sú najmä východné, severovýchodné a juhovýchodné expozície, kde bol nový sneh previevaný na záveterné svahy. Vytvorili sa tu nebezpečné snehové dosky, vankúše a na hrebeňoch preveje. Tieto miesta sú nebezpečné a najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení je tu možné uvoľniť lavínu," konkretizoval Buliak.

Samovoľné lavíny sa počas dňa nepredpokladajú. Popoludní a v noci horskí záchranári očakávajú silný vietor a výrazné ochladenie, ktoré budú zhoršovať situáciu v pohoriach.

Ráno prevládalo na horách zamračené počasie. "Nad horské územia sa začal presúvať arktický vzduch, ktorý priniesol od západu ochladzovanie. Teploty boli preto najnižšie vo Fatrách, kde dosiahli mínus 17 stupňov Celzia, zatiaľ čo v najvyšších polohách východnej časti Vysokých Tatier dosiahli ešte len mínus desať stupňov Celzia," dodal Buliak. Od stredy (10. 2.) pribudlo v horách do piatich centimetrov nového suchého snehu.