Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Jaskyňa Domica je sprístupnená pre verejnosť

Jaskyňa Domica Foto: TASR – František Iván

Jaskyňa Domica, ktorá je súčasťou zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, sa nachádza blízko hranice SR s Maďarskom, 80 kilometrov od Košíc.

Košice 2. februára (TASR) - Jaskyňa Domica v okrese Rožňava v stredu (1.2.) ako prvá zo šiestich jaskýň v Košickom kraji otvorila svoje brány pre verejnosť.

"Bola otvorená do konca roka ako jediná z jaskýň Slovenského krasu, aj keď ostatné už bilancovali sezónu. Zároveň je jedinou, ktorá svoje brány otvára už začiatkom februára," uviedol Viktor Wurm z krajskej organizácie Košice Región Turizmus.

Jaskyňa Domica, ktorá je súčasťou zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, sa nachádza blízko hranice SR s Maďarskom, 80 kilometrov od Košíc. "Je najdlhšou jaskyňou Národného parku Slovenský kras a je známa skrze viacero unikátov. V Domici a Čertovej diere, ktoré spolu s maďarskou jaskyňou Baradla vytvárajú jeden komplex, žije až 16 druhov netopierov. Domicu charakterizujú veľké a priestranné dómy, napríklad Majkov dóm s kaskádovými jazierkami nazývanými Rímske kúpele," priblížil Wurm.

Ako prezradil, Domica bola dejiskom nakrúcania slávnej rozprávky Soľ nad zlato z roku 1982, ale ešte dávno predtým – tisícročia dozadu – bola aj útočiskom našich prapredkov, neolitických obyvateľov východného Slovenska. "Ich prítomnosť preukázali rôzne archeologické nálezy, v Domici našli aj kosti jaskynného medveďa," povedal Wurm.

V Domici je najznámejšia podzemná riečka Styx, ktorou sa dá plaviť. Dostatočný objem rieky podmieňuje počasie, najmä dostatok zrážok v zime. "Domica sa aj vďaka priaznivej situácii na riečke Styx stala v roku 2016, v percentuálnom raste návštevnosti, slovenským 'skokanom' roka, keď jej medziročne pribudlo 83 percent návštevníkov. Z 20.000 v roku 2015 na takmer 39.000 v roku 2016. Sezóna 2016 bola pre túto jaskyňu suverénne najlepšou za ostatných desať rokov," dodal Wurm.