Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Cieľom Haravara konceptu je podporiť domáci cestovný ruch

Na snímke veselý duch Kaško, Max a Maja s deťmi. Foto: TASR František Iván

Projekt má vytvoriť priestor na nové zážitky, cestovanie a spoznávanie zaujímavých zákutí celého kraja.

Košice 17. júna (TASR) – Ponúknuť rodinám s deťmi námety na cestovanie a spoznávanie Košického kraja, a tým podporiť domáci cestovný ruch, je cieľom nového konceptu rodinného turizmu detský svet Haravara. V súvislosti s ním vznikla aj nová webová stránka. Haravaru vo štvrtok slávnostne predstavila krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom (KSK).

Projekt má vytvoriť priestor na nové zážitky, cestovanie a spoznávanie zaujímavých zákutí celého kraja. Bránou do krajiny zážitkov Haravara je webová stránka www.haravara.sk, na ktorej návštevníci nájdu ponuku atrakcií, tipov na výlety, podujatí pre deti, rozprávky o nej, ako aj zábavné a edukačné hry. Rodiny s deťmi i školské výpravy môžu Haravaru naživo spoznávať aj prostredníctvom organizovaných výletov s animačným programom. Ako pre TASR povedala výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková, súčasťou projektu sú nové aj tradičné podujatia, obohatené o detské prvky. Hlavnými hrdinami Haravary, resp. maskotmi, sú dobrý duch Kaško, dievčatko Majka a chlapec Max, ktorých budú návštevníci stretávať na viacerých miestach. Podľa jej slov má tento koncept tiež výchovný a vzdelávací charakter, zároveň ním chcú u detí prebudiť lokálpatriotizmus.



"Projekt orientovaný na rodiny s deťmi sme pripravili na základe dát a dlhodobého pozorovania preferencií obyvateľov i návštevníkov Košického kraja. Tým jednoznačne chýbala takto tematicky ladená turistická ponuka. V pretrvávajúcej pandemickej situácii, keď bude mnoho ľudí naďalej rozmýšľať najmä o cestovaní doma na Slovensku, reagujeme novinkou pre veľmi početnú a významnú cieľovú skupinu," povedala s tým, že aj týmto impulzom sa snažia pomôcť cestovnému ruchu v Košickom kraji.



Názov krajiny Haravara vychádza z diel slovenského rozprávkara z Gemera Pavla Emanuela Dobšinského a znamená radostný krik detí. "Na rozdiel od vymyslených príbehov sú rozprávky z Haravary postavené na faktoch, vďaka čomu môžu rodiny s deťmi navštíviť a spoznať zaujímavé miesta v našom kraji," doplnil predseda KSK Rastislav Trnka.

V rámci tohto projektu vznikol aj tlačený sprievodca vo forme brožúry s názvom Haravarník.