Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Letné víkendy budú vo Vlkolínci patriť prezentácii tradičných remesiel

Na archívnej snímke vstup do Vlkolínca 30. marca 2019. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Harmonogram remeselníkov počas letných prázdnin je naplánovaný tak, aby sa návštevníci dozvedeli niečo o práci s drevom, hlinou, s drôtom alebo s textilom, čo boli zväčša bežné vlkolínske činnosti.

Ružomberok 3. júla (TASR) – Prázdninové víkendy vo Vlkolínci budú patriť prezentácii tradičných ľudových remesiel. Počas deviatich víkendov v júli a auguste sa predstavia v rámci projektu Remeslo má zlaté dno remeselníci, návštevníkom Vlkolínca predvedú rôzne tradičné slovenské remeslá typické pre dolný Liptov v minulosti.

"Počas letných mesiacov Vlkolínec navštevujú slovenskí a aj zahraniční návštevníci, a keďže v lete budú stále platiť rôzne obmedzenia, rozhodli sme sa neplánovať na toto obdobie veľké podujatia, ale radšej spestriť ponuku toho, čo návštevník pri svojej prechádzke Vlkolíncom môže uvidieť a zažiť", uviedla vedúca oddelenia regionálnej politiky ružomberskej radnice Gabriela Demčáková.

Podľa Babrbory Kupčovej z Domu UNESCO Vlkolínec niektoré remeslá je ťažké v súčasnosti predvádzať, preto aj výber remesiel musel brať ohľad na to, čo a do akej miery je možné v súčasnosti predviesť návštevníkom tejto celosvetovo významnej lokality, zapísanej do svetového zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO. "Zamerali sme sa najmä na to, aby remeselníci, ktorí prídu prezentovať svoje remeslo, pochádzali z okolia Vlkolínca, čo sa nám aj do značnej miery podarilo. Len jeden remeselník nepochádza z Liptova, ale z neďalekej Oravy", doplnila Kupčová.

Harmonogram remeselníkov počas letných prázdnin je naplánovaný tak, aby sa návštevníci dozvedeli niečo o práci s drevom, hlinou, s drôtom alebo s textilom, čo boli zväčša bežné vlkolínske činnosti.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Miroslava Mlynárová

"Remeselníci budú predvádzať remeslá, ktoré sú pre tunajší región typické, avšak v dnešnej dobe sú už prispôsobené na iné účely. Napríklad drotárka bude pri práci s drôtom vytvárať skôr okrasné a umelecké predmety, než tie úžitkové, ktoré drotári v minulosti bežne vytvárali. Tiež náradie, ktoré pri svojej práci remeselníci používajú, je v dnešnej dobe o niečo modernejšie, čím je aj samotná práca remeselníka značne jednoduchšia. Remeselníci však dodržujú tradičné postupy a pri svojej práci sa ich snažia do veľkej miery dodržiavať", informuje o remeselníkoch Milan Kolčák, vedúci Informačného centra Ružomberok.

Ukážky práce remeselníkov pre návštevníkov sa začínajú už v sobotu. Podujatie pripravila Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Liptov, mesto Ružomberok, Informačné centrum Ružomberok a Dom UNESCO Vlkolínec, ktorých zriaďovateľom je spoločnosť Kultúrny dom Andreja Hlinku. Podujatie je súčasťou Kultúrneho leta 2021.