Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na brehu Morského oka otvorili exteriérovú prírodnú učebňu

Na snímke slávnostne otvorenie projektu - Exteriérová prírodovedná učebňa v stredu 24. júna 2021 na Morskom oku. Foto: TASR Roman Hanc

Inštalované prvky prírodnej učebne sú zo smrekového dreva. Súčasťou je aj zvuková tabuľa s napájaním batérie solárnym panelom a veternou mini-turbínou.

Remetské Hámre 23. júna (TASR) – Exteriérovú prírodovednú učebňu v stredu slávnostne otvorili na brehu Morského oka neďaleko Remetských Hámrov v okrese Sobrance. Pozostáva zo siedmich exteriérových edukačných hier, ktoré interaktívnou formou prezentujú informácie týkajúce sa života rastlín a živočíchov, doby rozkladu odpadov a zásady správania sa v lese. Súčasťou je aj päť edukačných lavičiek so stolmi.



Hlavným cieľom projektu bolo vytvoriť nový produkt pre návštevníkov a zvyšovanie kvality už existujúcich služieb v Národnej prírodnej rezervácii (NPR) Morské oko. Turisti si v tomto priestore môžu oddýchnuť a zároveň získať nové vedomosti. Ako uviedla autorka projektu Zlatica Madarasová, takýmto spôsobom chcú tiež deťom vštepiť lásku k prírode a úctu k životnému prostrediu. „Prírodu treba nielen obdivovať, ale jej aj rozumieť. Preto je dôležité s edukáciou začať už v útlom veku, najlepšie atraktívnou a hravou formou. O prírode sa ľahko učí v prírode,“ povedala.

Exteriérová prírodovedná učebňa v stredu 24. júna 2021 na Morskom oku.
Foto: TASR Roman Hanc


Inštalované prvky prírodnej učebne sú zo smrekového dreva. Súčasťou je aj zvuková tabuľa s napájaním batérie solárnym panelom a veternou mini-turbínou. „Sme presvedčení, že čím viac informácií turista jednotlivými aktivitami získa, tým viac sa bude snažiť túto lokalitu obdivovať a chrániť. Obľúbi si ju, bude sa tu vracať častejšie a prírodnú pamiatku odporučí ďalej svojim známym,“ povedala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková s tým, že je to dôležité pre stabilizovanie a rast návštevnosti, ktorá zároveň neohrozuje prírodu. Podľa jej slov bol vznik tohto ekoturistického projektu podporený prostredníctvom dotačnej schémy Košického samosprávneho kraja (KSK) v sume okolo 10.000 eur.

Postupným vzdelávaním chce KSK východniarov motivovať aj k vyššiemu záujmu o ochranu prírody. Jeho predseda Rastislav Trnka verí, že rozširovanie služieb bude mať zároveň pozitívny vplyv na zvýšenie návštevnosti okresu Sobrance, a teda aj ekonomickej výkonnosti a konkurencieschopnosti regiónu dolného Zemplína.

Morské oko je súčasťou Vihorlatského pralesa a prírodnou pamiatkou zapísanou v zozname prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. V blízkosti sa nachádza aj náučný chodník, kaštielik či chata s bufetom.