Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Šarišskom hrade upália Morenu a privítajú Vesnu

Na archívnej snímke Šarišský hrad Foto: TASR

Okrem toho bude pripravená aj ukážka výroby medu spojená s jeho ochutnávkou, výroba šperkov z drôtu, výroba vitráže a spracovanie kože a dreva.

Veľký Šariš 27. apríla (TASR) - Šarišský hrad sa v nedeľu (1. 5.) prebudí do ranného stredoveku. Návštevníci tam v rámci otvorenia turistickej sezóny môžu na vlastnej koži zažiť stredovekú atmosféru, dobovú zábavu či vítanie jari.

"Našim návštevníkom chceme priblížiť každodenný život stredovekých ľudí, ich remeslá a starých bohov. Počas programu budeme odlievať z bronzu zvon, vyrobíme a vypálime keramiku a fungovať bude aj dobová kuchyňa, z ktorej môžu návštevníci aj ochutnať," hovorí Runa Tkáčiková, pracovníčka mesta Veľký Šariš poverená organizáciou podujatia.

Okrem toho bude pripravená aj ukážka výroby medu spojená s jeho ochutnávkou, výroba šperkov z drôtu, výroba vitráže a spracovanie kože a dreva. Samostatne sa predstavia aj sokoliari, šermiari a lukostrelci.

"Uvítame spolu Vesnu a do tuhého spánku pošleme Morenu pomocou ohňa. Pre návštevníkov sme, samozrejme, pripravili aj malé ochutnávky všetkého, čo môžu na našom kráľovskom hrade zazrieť alebo zavoňať," dodáva Tkáčiková.

Podujatie Život našich predkov s podtitulom Ranný stredovek sa uskutoční v nedeľu o 11.00 h na nádvorí šarišského hradu. Okrem jednotlivých remeselníkov vystúpia aj súbory Svarog, Siváci, Staroslovania a Vojenova družina Lipany. Oficiálne otvorenie turistickej sezóny sa začne o 13.00 h príhovorom primátora mesta Veľký Šariš Viliama Kalla.