Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Návštevníci Oravského hradu zažijú Noc krvavej grófky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Oravský hrad, vybudovaný na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku ako orlie hniezdo, je jednou z turistických atrakcií severného Slovenska.

Oravský Podzámok 22. júna (TASR) – Prvá nočná prehliadka letných prázdnin na Oravskom hrade vyrozpráva príbeh krvavej grófky Alžbety Bátoriovej, zapísanej v Guinessovej knihe rekordov. Uskutoční sa v piatok 3. júla od 21:00. Správcovské Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava o tom informuje na svojej webovej stránke.

„Rodina hradného pána, grófa Juraja Turza, sa veľmi dobre poznala s rodinou Alžbety Bátoriovej. Osud Alžbety bol v rukách Juraja. Návštevníkom ukážeme, aký bol život grófky Bátoriovej, spoznajú jej verných priateľov, ale i nepriateľov. Hostí čaká napínavá atmosféra, divadelné, hudobné aj tanečné vystúpenia," uvádza múzeum na stránke.

Podujatie nie je vhodné pre deti mladšie ako 15 rokov. Vstupy budú každých 15 minút.

Oravský hrad, vybudovaný na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku ako orlie hniezdo, je jednou z turistických atrakcií severného Slovenska. Hrad začali budovať na mieste starého dreveného hrádku po tatárskom vpáde v roku 1241. Tvorí ho rad budov sledujúcich tvar hradného vrchu a brala. V roku 1556 sa dostal do rúk Turzovcom, ktorí uskutočnili jeho najrozsiahlejšiu prestavbu. Dnešnú podobu dostal Oravský hrad v roku 1611.