Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Banskobystrickom kraji jazdia počas leta cyklobusy a tourbusy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Záujemcov k atraktívnym lokalitám dovezú z Banskej Bystrice, premávajú však i na Horehroní, v Podpoľaní, Novohrade a na Gemeri.

Banská Bystrica 20. júna (TASR) – V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sú cyklistom a turistom počas tohto leta k dispozícii cyklobusy a tourbusy v celkom piatich regiónoch. Záujemcov k atraktívnym lokalitám dovezú z Banskej Bystrice, premávajú však i na Horehroní, v Podpoľaní, Novohrade a na Gemeri. TASR o tom informovala Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

Z Banskej Bystrice vyráža cyklobus už desiaty rok za sebou, túto sezónu turistov vozí i do novej lokality v obciach Ľubietová a Strelníky. „Okolie Ľubietovej ponúka krásne prírodné scenérie a ukryté nerastné bohatstvo, s ktorým sa cyklisti môžu bližšie zoznámiť na banskom náučnom chodníku či v múzejných priestoroch obecného úradu,“ doplnila Dominika Moravčíková z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko. K tradičným destináciám banskobystrického cyklobusu patria Donovaly, Malý Šturec, Šachtičky a Hrochoť – Kyslinky.

Na Gemeri vykoná cyklobus počas letných mesiacov 12 jázd, v rámci ktorých prepojí najzaujímavejšie lokality regiónu. „Spojí lokality v širšom okolí mesta Hnúšťa a to mesto Tisovec, obec Muráň a Revúcu až k lokalite Ochtinskej aragonitovej jaskyni. Odtiaľto vedie cyklotrasa k Slavošovskému tunelu. Ten so svojou dĺžkou 2401 metrov prepája Magnezitovce so Slavošovcami,“ dodal Jaroslav Hric z oblastnej organizácie Gemer s tým, že tunel je najdlhším cyklotunelom v Európe a tretím najdlhším na svete.

Cyklobusy Novohrad a Podpoľanie vozia turistov každú sobotu do lokality Prašivá v podpolianskej obci Látky a každú nedeľu do obce Ábelová v Lučeneckom okrese. Cyklisti môžu túto sezónu využívať cyklobusy zadarmo, peší turisti smerujúci do Ábelovej zaplatia jedno euro a za jazdu cyklobusom Podpoľanie dve eurá.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na Horehroní bude tento rok počas leta premávať niekoľko tourbusov, jeden bude určený aj pre cykloturistov, keďže bude mať vozík určený na prepravu bicyklov. Naše tourbusy umožnia návštevníkom regiónu spoznávať napríklad históriu mesta Brezno či tému Coburgovcov, odvezú za zážitkom pod nočnou oblohou aj za mnohými ďalšími,“ zhrnula Petra Hlásniková Ridzoňová z OOCR Región Horehronie.

Fungovanie cyklobusov a tourbusov podporil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) sumou 15.000 eur, prispieť tým chce k rozvoju ekologického a udržateľného turizmu. Okrem toho autobusy podľa kraja pomáhajú preklenúť nebezpečné a dopravne frekventované úseky a turistom skracujú fyzicky náročnejšie výlety.