Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Tvorba rozpočtu Liptovského Mikuláša je ohrozená, tvrdí primátor

Námestie osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši, archívna snímka. Foto: TASR - Miroslava Siváková

Za hlavný problém považuje, že pre nekompetentne schválený záverečný účet chýba v rezervnom fonde 1,2 milióna eur.

Liptovský Mikuláš 17. októbra (TASR) – Tvorba rozpočtu mesta Liptovský Mikuláš na rok 2021 je podľa primátora Jána Blcháča ohrozená. Za hlavný problém považuje, že pre nekompetentne schválený záverečný účet chýba v rezervnom fonde 1,2 milióna eur. Situáciou sa tento týždeň zaoberal finančný krízový štáb mesta.

"Ako mesto musíme predložiť vyrovnaný rozpočet. Bez rezervného fondu ho však zrejme nebudeme môcť vyrobiť. Uvidíme, ako sa zachovajú opoziční poslanci na novembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Či opäť schvália záverečný účet - v súlade s platnou legislatívou, alebo vystavia mesto situácii, že radnica nepripraví vyrovnaný rozpočet pre nasledujúci rok," skonštatoval liptovskomikulášsky primátor.

Rokovanie finančného krízového štábu tento týždeň na mestskom úrade prvýkrát pre pandémiu nového koronavírusu absolvovali online. Pracovná skupina zasadá raz za mesiac, prípadne operatívne už od prvej vlny pandémie. Podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej je úlohou štábu monitorovanie a nastavovanie finančnej stratégie mesta, ktorú ovplyvňuje situácia s ochorením COVID-19.

Rozpočet mesta na rok 2021 je podľa hovorkyne v príprave od konca augusta. Najviac peňazí z mestskej pokladnice má ísť na školstvo. Mesto pripraví financie na skvalitnenie nakladania s odpadmi aj na opravy niektorých úsekov ciest a chodníkov. V budúcoročnom rozpočte mestskí finančníci prvýkrát zoberú do úvahy možné náklady na pandémiu, zohľadnia aj doterajšie dosahy ochorenia COVID-19 na mestskú kasu. Zároveň rozpočet nastavia tak, aby sa mesto vedelo vyrovnať s prípadnými ďalšími vlnami nového koronavírusu.

Hlavný mestský dokument na budúci rok označila radnica ako šetriaci, no zároveň nebude nijako obmedzovať poskytovanie služieb obyvateľstvu ani chod mesta.