Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Týranie dieťaťa učiteľkou v materskej škole sa nepreukázalo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V liste adresovanom radnici sa uvádzalo, že chlapcovi mali byť zviazané ruky, ústa mu mali prelepovať páskou a zosmiešňovať ho.

Prešov 28. júna (TASR) – Údajné týranie chlapca v jednej z materských škôl (MŠ) v Prešove, ktorého sa mala dopustiť učiteľka, sa nepreukázalo. Spoločne to dnes médiám oznámili primátor Pavel Hagyari a učiteľka MŠ Terézia Šebešová. Za ujmu, ktorú pri prešetrovaní podozrenia učiteľka utrpela, sa jej primátor ospravedlnil.

Sťažnosť podali písomne v januári tohto roka rodičia dieťaťa. V liste adresovanom radnici sa uvádzalo, že chlapcovi mali byť zviazané ruky, ústa mu mali prelepovať páskou a zosmiešňovať ho. Hagyari vtedy informoval médiá, že dá podnet na prešetrenie veci orgánmi činnými v trestnom konaní.

Učiteľka informácie v liste označila za nepravdivé. Tvrdila, že prostredníctvom zážitkového učenia v prítomnosti kolegyne s deťmi preberali dôsledky násilného konania. Nič, čo by mohlo spôsobiť traumu, alebo nepríjemný zážitok chlapcovi vraj nerobili a vôbec nikto mu nezväzoval ruky. Išlo vraj o dieťa, s ktorým boli od nástupu do škôlky problémy.

Na stranu učiteľky sa vtedy postavili rodičia detí z MŠ, kolegovia i odbory. Haygari dnes uviedol, že z neoficiálnych zdrojov majú informácie, že trestné stíhanie bolo zastavené a že konanie sa nepreukázalo.

"Dovoľte mi, aby som vyjadril aj ospravedlnenie pani učiteľke za tú ujmu, ktorá bola na nej spáchaná. Pevne verím, že sa už nič také v Prešove opakovať nebude a jej prajem veľa úspechov v osobnom a pracovnom živote," povedal primátor a učiteľke odovzdal kyticu kvetov.

Priznal, že po doručení listu síce niekoľkokrát zdôraznil prezumpciu neviny, ale určité pochybnosti tieto informácie vyvolávali. Dodal, že jeho povinnosťou bolo posunúť list na ďalšie preverenie.

"Teší ma, že sa skutok nepreukázal. Ukázalo sa, že nezodpovední rodičia celú aféru nafúkli. Mrzí ma to a pevne verím, že pani učiteľka príjme naše ospravedlnenie, aj keď sme nikdy nepovedali jej meno," konštatoval primátor.

Ukončenie tejto nepríjemnej záležitosti teší najviac samotnú učiteľku, napriek tomu jej však je ľúto, akou formou sa tieto veci diali a ako sa medializovali.

"Chcem odkázať rodičom, ak budú mať nejaké pochybnosti, aby komunikovali s učiteľkami. Stačí komunikácia a všetkému by sa dalo vyhnúť," povedala krátko učiteľka. Rodičia chlapca s ňou odvtedy vraj nehovorili a dieťa do tejto MŠ už nechodí.

Predsedníčka Krajskej rady združenia základného školstva Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Darina Nagyová, konštatovala, že ide o prvý takýto prípad, ktorým sa zaoberali v Prešovskom kraji.

Myslí si, že medializovanie informácií zo strany vedenia mesta, aj keď chceli podozrenia riešiť, bol nešťastný krok, najmä keď ešte neprebehla komunikácia s učiteľkou či riaditeľkou MŠ a rodičmi.


Tu bude player