Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Týždeň mobility prinesie v Trnave Deň bez áut

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V spolupráci s prevádzkovateľom zdieľaných elektrokolobežiek budú od 13:00 pripravené bezplatné jazdy.

Trnava 10. septembra (TASR) – Mapu trás pre peších po Trnave umiestni v úvode tohtoročného Európskeho týždňa mobility (ETM) na Staničnú a Šrobárovu ulicu trnavská radnica.

Namiesto obvyklých Raňajok pre nemotoristov prináša tzv. lunch walking, odmenu v podobe kávy alebo jabĺčka pre tých, ktorý preukázateľne prejdú v stredu 22. septembra aspoň 2500 krokov. Pripravené sú aj ďalšie aktivity, informovala o tom koordinátorka ETM v Trnave Petra Vráblová.

„V stredu 22. septembra nás čaká už tradičný Deň bez áut. Radlinského ulicu premení na oddychovú zónu, bude patriť chodcom, športovcom a umelcom. Od 12. hodiny ju pre autá uzavrieme a budú sa tam dať čítať knihy, kúpiť občerstvenie, či len tak si posedieť, vypočuť si hudobné vystúpenie, pozrieť si dokument Na Liberte okolo Slovenska, vybicyklovať si nápoj a mnoho ďalšieho," uviedla Vráblová.

Uskutoční sa aj testovacia jazda cargo elektrobicyklov pre záujemcov, ktorí chcú byť súčasťou projektu Trnavská rodina na kolesách, pozornosti neujde ani nový fenomén - kolobežky. V spolupráci s prevádzkovateľom zdieľaných elektrokolobežiek budú od 13:00 pripravené bezplatné jazdy.

„Súčasťou mikromobility v mestách sú aj mamičky s deťmi. Tento rok sme si ich vytypovali ako cieľovú skupinu a oslovili projektom Bezpečne s kočíkom, na ktorom sa dozvedia o bezpečnom pohybe v meste a o bezpečnostných prvkoch kočíkov," doplnila Vráblová.

Počas ETM sa Trnavčania môžu tešiť vo viacerých objektoch na pešej zóne na Hlavnej ulici na malú pouličnú výstavu ilustrácií amerického autora Andyho Singera, ktorého diela vtipnou formou reagujú na aktuálne dopravné témy a problémy.