Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Týždeň mobility vrcholí v Bratislave aj otvorením cyklomosta

Cyklomost v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

V hraničnej obci Schlosshof začne podujatie o 10.00 h a symbolický prvý prechod cyklistov i chodcov mostom je naplánovaný na 12.20.

Bratislava 22. septembra (TASR) – V Bratislave dnes vrcholí Európsky týždeň mobility (ETM) Dňom bez áut. Verejnosti otvára svoje dvere Dopravný podnik Bratislava, oficiálne otvoria cyklomost z Devínskej Novej Vsi do rakúskeho Schlosshofu a cyklisti a korčuliari sa tešili na veľkú jazdu mestom.

"Bicykle, korčule, kolobežky, skateboardy či bežecké tenisky – všetky alternatívne bezmotorové dopravné prostriedky pozývame na jedinečnú exkluzívnu jazdu po bratislavských cestách," lákajú organizátori jazdy, ktorí pre korčuliarov a cyklistov celé leto pripravovali aj podujatie Bratislava inline.

Do ulíc hlavného mesta mal vyštartovať sprievod cyklistov, inline korčuliarov i ľudí na kolobežkách. V dôsledku nepriaznivého počasia sa však spoločná jazda neuskutočnila.

Ešte 15 minút pred začiatkom akcie nič nenasvedčovalo tomu, že by sa nemala konať. Približne päť minút pred 19.00 h, keď mala jazda bez áut odštartovať, však začalo pršať. Keďže dážď silnel, organizátori pre inline korčuliarov jazdu zrušili.

Pôvodnú trasu, ktorá mala mať štart a cieľ na Námestí SNP a mala prechádzať centrom mesta, mostom Apollo, Einsteinovou ulicou, Novým mostom a Vajanského nábrežím, absolvovali len cyklisti, presnejšie tí cyklisti, ktorí si na to v daždivom počasí trúfli.

"Mrzí nás to, pretože počas tejto sezóny sme museli zrušiť už štvrtú akciu, ale keďže nie sme pánmi počasia, musíme aj s takýmito vecami počítať," povedal jeden z organizátorov akcie Marek Majerčák. Napriek tomu je však rád, že ľudia stále na podobné akcie reagujú. „Verím teda, že si to vynahradíme nabudúce,“ dodal.

Sobota je dnes tiež v znamení slávnostného otvorenia cyklistického mosta do Rakúska, prvých cyklistov však naň pustili už v auguste. V hraničnej obci Schlosshof na Čestnom dvore zámku začne podujatie o 10.00 h a symbolický prvý prechod cyklistov i chodcov mostom je naplánovaný na 12.20 h, informoval Andrassy. Poslanci BSK v piatok (21. 9.) na rokovaní schválili, že most bude niesť názov Cyklomost slobody.

Zámok Schlosshof je dnes pre návštevníkov zadarmo. Na slovenskej strane sa zase Bratislavčania môžu tešiť na ďalšiu piknikovú akciu Piknig&Bike s kultúrnym programom. Na podujatí sa zúčastní okrem bratislavského primátora Milana Ftáčnika, predsedu samosprávneho kraja Pavla Freša, veľvyslancov oboch krajín aj minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, jeho rakúsky kolega Michael Spindelegger, predseda vlády Dolného Rakúska Erwin Pröll či komisár EÚ Johannes Hahn.

Dopravný podnik Bratislava dnes od 10.00 h otvára svoje brány podnikovej vozovne v Jurajovom dvore na Trnávke. Do 15.00 h budú môcť návštevníci vidieť jazdu zručnosti vodičov autobusov mestskej hromadnej dopravy či historické vozidlá. Po areáli bude jazdiť aj Prešporáčik či Cabrio bus a tí najmenší sa môžu hrať v detskom kútiku mladého Slovanistu či so šašom Marošom. Na Deň otvorených dverí prídu aj vodní slalomári Peter a Pavol Hochschornerovci a kultúrny program zakončí skupina Gladiátor.

Na Kamennom námestí sa dnes zase uskutoční od 10.00 do 17.00 h Deň pre námestie. Skupina mladých architektov a výtvarníkov bude s verejnosťou vytvárať emočnú a problémovú mapu, priestorový model námestia a uskutoční aj anketu.

Organizátor podujatia Cyklokoalícia chce takto ukázať, že "existuje aj iný postup, než územie naplánovať a potom čeliť možným konfliktom s verejnosťou," hovorí Zora Pauliniová. Ľudí preto vyzývajú, aby prišli povedať svoj názor. Zanedbaný verejný priestor ožije hrami a dielňami pre deti, street artom, pingpongom či piškôrkami na chodníku. Každý, kto sa zapojí, dostane koláčik a limonádu.

"Týždeň mobility sa skončí v nedeľu 23. septembra o polnoci tým, že prestane platiť možnosť cestovania v prostriedkoch mestskej hromadnej doprave bez lístka, len na vodičský preukaz," vysvetlil Andrassy. Počas budúceho týždňa bude ešte bratislavský magistrát testovať buspruh z Petržalky cez Most SNP, Hodžovo námestie a Štefánikovu ulicu.