Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Finančná správa očakáva zvýšený nápor na hraničný priechod Ubľa

Archívna snímka zo slovensko-ukrajinského hraničného priechodu Ubľa - Malé Berezné Foto: TASR/Marek Klekner

Situáciu na hraničných priechodoch neustále monitorujú a komunikujú aj s ukrajinskou stranou v záujme prijatia nevyhnutných operatívnych opatrení pre posilnenie výkonu služby a zníženie čakacích dôb.

Ubľa 23. júna (TASR) - Finančná správa (FS) SR očakáva opätovný zvýšený nápor na cestný hraničný priechod Ubľa – Malyj Bereznyj, cez ktorý je možné vyviezť osobné autá na prevozných značkách fyzickými osobami na Ukrajinu. Informovala o tom hovorkyňa colného úradu v Michalovciach Jana Nimrichterová s tým, že dôvodom je ďalšia zmena ukrajinskej legislatívy.

"Pred príchodom na hraničný priechod je potrebné mať vybavené všetky colné formality. V súvislosti s vývozom jazdených osobných automobilov zakúpených na území Európskej únie (EÚ) totiž skončí 30. júna dočasné oslobodenie od cla a daní pre dovoz týchto automobilov na Ukrajinu," upozornila hovorkyňa.

Situáciu na hraničných priechodoch neustále monitorujú a komunikujú aj s ukrajinskou stranou v záujme prijatia nevyhnutných operatívnych opatrení pre posilnenie výkonu služby a zníženie čakacích dôb. Colníci zároveň pripomínajú, že formality musia byť vybavené ešte pred príchodom na hraničný priechod. Vyvážané automobily fyzickými osobami totiž podliehajú colnému konaniu. "To je možné uskutočniť na ktorejkoľvek vnútrozemskej pobočke colného úradu ktoréhokoľvek členského štátu, kde sa dá podať vývozné colné vyhlásenie. Celý proces je možné urýchliť kontaktovaním akejkoľvek špedičnej organizácie," objasnila Nimrichterová. Všetky potrebné informácie k colnému konaniu nájde verejnosť na portáli FS.

V platnosti stále ostáva, že k vývozu osobných automobilov s prevoznými evidenčnými číslami fyzickými osobami na Ukrajinu je na úseku slovensko-ukrajinskej štátnej hranice určený cestný hraničný priechod Ubľa – Malyj Bereznyj. Príslušníci FS ich vybavujú v dvoch jazdných pruhoch. "Slovenské colné orgány nemajú vplyv na colné konanie na ukrajinskej strane. K vývozu automobilov z územia EÚ je však možné využiť už len určené hraničné priechody stanovené ukrajinskými orgánmi. Všetky ostatné osoby, dopravné prostriedky aj humanitárna pomoc, prestupujúce štátnu hranicu cez tento hraničný priechod, sú po vstupe do colného priestoru vybavované i naďalej plynule a bez obmedzení," uzavrela hovorkyňa.