Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ak by neexistoval hraničný priechod, Ubľa by nemala šancu sa rozvíjať

Archívna snímka zo slovensko-ukrajinského hraničného priechodu Ubľa - Malé Berezné. Foto: TASR/Marek Klekner

Pre TASR to uviedla starostka Nadežda Sirková s tým, že momentálne je v obci zamestnaných približne 152 ľudí.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Ak by neexistoval hraničný priechod, obec Ubľa v Sninskom okrese by nemala šancu sa rozvíjať. Pre TASR to uviedla starostka Nadežda Sirková.

"Predpokladám, že by pomaly vymierala, ako aj ostatné koncové obce, pretože mladí ľudia by museli odchádzať za prácou a život v obci by sa zastavil," vysvetlila s tým, že momentálne je tu v oblasti podnikania, verejnej správy, školstva, ale aj zdravotníctva zamestnaných približne 152 ľudí.

"Dovolím si tvrdiť, že ak by neexistoval hraničný priechod, určite by nebol takýto rozvoj obce v oblasti infraštruktúry a poskytovania služieb," doplnila.

Turisti sa tu väčšinou zastavia, urobia si prestávku, vypijú kávu, nakúpia, čo potrebujú, naobedujú sa a podobne. "Tým, že v obci tento priechod existuje, Ubľa žije, čo znamená, že každý deň ňou prejde množstvo ľudí, ktorí cestujú na Ukrajinu či Slovensko," povedala Sirková. Otvorený je aj pre peších turistov, čo považuje za veľké pozitívum, pretože sa tu môže rozvíjať cykloturistika a pešia turistika.

Prísne stráženie hraničnej oblasti príslušníkmi polície tu má vplyv aj na zníženie kriminality, počtu krádeží či vedomého poškodzovania majetku obce na verejných priestranstvách. "Už len tým, že sa príslušníci policajného zboru stali našou súčasťou, napomáha obci pri úplnom odstránení takýchto prejavov trestnej a priestupkovej činnosti jednotlivcov," spresnila starostka s tým, že obyvatelia si na ich prítomnosť zvykli. "Z pohľadu obce musím povedať, že spolupráca s oddelením hraničnej polície v Ubli je perfektná," dodala.

Obec intenzívne spolupracuje s územnou samosprávou na Ukrajine, hlavne v prihraničnej oblasti. „V súčasnosti prebieha projekt medzi obcou Ubľa a Veľké Berezné, ktorý je financovaný z Nórskeho finančného mechanizmu. Zameraný je na rozvoj a zintenzívnenie toku informácií o možnosti rozvoja turistického ruchu v oblasti Národného parku Poloniny a Užanského národného parku na Ukrajine," uviedla Sirková. V rámci projektu, ktorý obe samosprávy ukončia v tomto mesiaci, bolo v Ubli vybudované informačné turistické centrum.

Fakt, že ide o jednu zo vstupných brán Európskej únie, si starostka uvedomuje hlavne pri cestovaní z Ukrajiny na Slovensko. "Určite to našej obci dáva také dôležité postavenie v rámci tohto územia," uzavrela.