Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Účasť v štrajku potvrdilo 52 škôl z Trenčianskeho samosprávneho kraja

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl.

Trenčín 22. januára (TASR) – Do pondelkového (25. 1.) štrajku učiteľov sa podľa informácií zverejnených dnes o 10.22 h na webovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov zapojí v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) 52 materských, základných a stredných škôl.

Ako informovala vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Jana Paulínyová, účasť v pondelkovom štrajku nahlásilo 12 z celkového počtu 40 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Z nich šesť zostane úplne zatvorených, v štyroch vyučovanie obmedzia čiastočne a v dvoch sa bude vyučovať aj napriek štrajku.

Účasť v štrajku potvrdilo aj 40 materských a základných škôl v Trenčianskom kraji. Podľa vedúcej odboru školstva Okresného úradu Trenčín Ivety Kováčikovej je momentálne v kraji 280 materských škôl (z nich šesť súkromných a dve cirkevné) a 195 základných škôl (z nich osem cirkevných a tri súkromné).

Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Pôsobí na nich do 90.000 učiteľov.

Prievidzské gymnáziá sa do štrajku zapoja, škola v Nitrianskom Pravne nie

Do ostrého štrajku v pondelok 25. januára vstupuje aj Gymnázium Vavrinca Benedikta Nedožerského či Piaristická spojená škola Františka Hanáka v Prievidzi. Naopak k štrajku sa nepripája Spojená škola v Nitrianskom Pravne (okres Prievidza), a to napriek tomu, že vlani v decembri podporila svojou účasťou akciu Babysitting day.

Spojená škola Františka Hanáka v Prievidzi, ktorá je členom Združenia katolíckych škôl a jej zriaďovateľom je rehoľa piaristov, bude fungovať v obmedzenom režime. "Na základnej škole bude štrajkovať 23 z celkovo 26 učiteľov, na gymnáziu 17 z 23, na odbornej škole piati z ôsmich. Odborná škola má zmenený rozvrh, materská škola bežný režim, keďže sa do štrajku nezapája, základná škola a gymnázium budú fungovať v obmedzenom režime," informovala TASR riaditeľka školy Viera Beňová.

Vyučovanie podľa špeciálneho rozvrhu bude od 25. januára až do ukončenia štrajku na Gymnáziu Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi. Ako uviedla riaditeľka školy Eleonóra Porubcová, žiaci sa budú učiť len počas prvej až štvrtej hodiny. "Každý deň to vychádza tak, že vždy jeden ročník zostane doma," spresnila. Do štrajku sa podľa jej ďalších slov zapojilo 38 učiteľov, pričom niektorí z pedagogických zamestnancov, ktorých je celkovo vyše 70, sa nezapojili do štrajku, sú práceneschopní, prípadne majú iné povinnosti. "Každopádne nás zostane oveľa menej učiť, ako máme tried," skonštatovala.

Pedagógovia prievidzského gymnázia sa podľa učiteľa a iniciátora akcie na tejto škole Bohdana Cagáňa zapojili do štrajku z pozície možnosti zmeniť aspoň tie skutočnosti, ktoré sú vo vyhlásení Iniciatívy slovenských učiteľov. "V školstve chýba taký razantnejší prístup v riešení problémov. Ide nielen o platy, ale celkovo o nastavenie systému školstva na Slovensku. Okrem iného chýba logická prepojenosť základných, stredných a vysokých škôl. Tiež sú podľa nás prijímacie skúšky na stredné školy úplne zbytočné, na rozhodnutie, ktorých žiakov prijať, by úplne stačil monitor. Problémom aj je, že si učebnice na slovenčinu, ktorá je povinným predmetom, musíme kupovať, lebo nie sú k dispozícii zadarmo," vysvetlil.

K štrajku sa nepripája Spojená škola v Nitrianskom Pravne, ako ozrejmil jej riaditeľ Stanislav Holec, dôvodom je nízky záujem spomedzi pedagogických zamestnancov. "K štrajku chcelo pristúpiť len pár učiteľov, no doposiaľ ma nekontaktovali, či tak urobia. Preto bude na škole prebiehať riadne vyučovanie," doplnil. Štrajk je podľa jeho slov i slov učiteľov "nešťastne" načasovaný, a to aj pre polročnú klasifikáciu, vypisovanie vysvedčení či plánovaný lyžiarsky výcvik. "Učiteľov od zapojenia odrádza asi aj to, že by si museli platiť odvody a počas štrajku mali neplatené voľno. Pýtali sa ma totiž tiež, či si nemôžu zobrať na toto obdobie dovolenku," dodal s tým, že ak by bol záujem u učiteľov vyšší, škola by sa do štrajku určite zapojila.

Záujem pripojiť sa k štrajku doposiaľ u učiteľov nezaznamenala podľa svojho vyjadrenia riaditeľka Základnej školy na Ulici P. Dobšinského v Prievidzi Jana Polakovičová.

V bojnickej nemocnici trvá na svojich výpovediach 77 sestier

Na ukončení svojho pracovného pomeru trvá v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach 77 sestier. "K dnešnému dňu tak svoje výpovede stiahlo už 15 ich kolegýň z 92, ktoré sa pripojili k hromadným výpovediam vlani koncom novembra," informovala TASR Jana Paulínyová, vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý je zriaďovateľom nemocnice.

Sestry ešte 18. januára predseda TSK Jaroslav Baška požiadal, aby do dnešného dňa konkretizovali svoje požiadavky, ktoré majú na kraj i zamestnávateľa. Zároveň ich vyzval, aby rovnako do dnešného dňa svoje výpovede stiahli.

Ako tento týždeň Baška tvrdil, sestry sú k stiahnutiu výpovedí naklonené, obávajú sa však, že budú musieť v zmysle Dohody o solidarite, ktorú podpísali s odbormi, zaplatiť 3300 eur. NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach v tejto súvislosti ponúka právne poradenstvo všetkým sestrám vo výpovediach. Kontaktovať vedenie nemocnice môžu aj na špeciálne zriadenej telefónnej linke a emailovej adrese, ktorú v súvislosti s aktuálnou situáciou nemocnica zriadila. Rovnako sa môžu obrátiť aj na TSK.

TSK rokoval aj s ďalšími nemocnicami v kraji i mimo neho, ktoré by mohli prevziať pacientov z bojnickej nemocnice, ak sa situácia so sestrami nevyrieši. Ide pritom najmä o ľudí, ktorí majú dlhodobo naplánované operácie. Pomoc podľa slov Bašku prisľúbilo viacero zdravotníckych zariadení z Trenčianskeho a Žilinského kraja.

Hromadné výpovede podali sestry v Bojniciach ešte vlani 30. novembra. Výpovedná lehota im má skončiť 31. januára, v nemocnici ich celkovo pracuje 356. NsP v Bojniciach prijala od novembra miesto odchádzajúcich sestier šesť nových.

Okrem sestier z bojnického zdravotníckeho zariadenia podali hromadné výpovede aj ich kolegyne v Košiciach, Trnave, Trenčíne, Žiline, Prešove, Martine, Dolnom Kubíne, Trstenej a Poprade. V poslednej menovanej ich však všetky stiahli. V utorok 19. januára požiadalo o ukončenie svojho pracovného pomeru aj 13 sestier z ďalšej nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, a to z NsP v Považskej Bystrici.

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára 2016 upravil ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak platí bez jeho podpisu.

Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Od ministra sestry žiadajú tri veci. Zákon o odmeňovaní musí platiť pre všetkých zdravotníkov, chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež zvyšovať základnú zložku mzdy za každé tri roky praxe.