Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

UHLER: Záujem Bratislavského kraja o Národný park Podunajsko je hraný

Na archívnej snímke Jozef Uhler. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V tejto podobe to vyzerá ako obyčajné vytĺkanie politického kapitálu. Finančne nenáročné, ale mediálne zaujímavé, uviedol bratislavský mestský poslanec.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Záujem Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) o Národný park (NP) Podunajsko je hraný. Tvrdí to bratislavský mestský poslanec a kandidát na post predsedu BSK v budúcoročných voľbách Jozef Uhler. Ten kritizuje uznesenie, ktoré prijalo zastupiteľstvo BSK kraja o podpore iniciatívy za vznik národného parku. "V tejto podobe to vyzerá ako obyčajné vytĺkanie politického kapitálu. Finančne nenáročné, ale mediálne zaujímavé," uviedol Uhler.

V uznesení ho zarazila najmä časť, ktorá objasňuje generálne požiadavky BSK k iniciatíve NP Podunajsko. Ako tvrdí, kraj napríklad žiada, aby nedošlo k zmenám jeho územného plánu a tiež, aby rozvoj potrebnej cestnej infraštruktúry zaplatil štát. Reálny záujem a odhodlanie podporiť vyhlásenie národného parku podľa Uhlera ilustruje aj veta z dôvodovej správy.

"V nej sa píše, že prijatím uznesenia župe nevznikajú žiadne právne ani finančné záväzky. To znamená, že akonáhle by do toho župa niečo mala dať, tak je to uznesenie neplatné," priblížil Uhler. Ten sám iniciatívu za vznik NP Podunajsko v bratislavskom mestskom zastupiteľstve podporil. Podľa neho preto, že vníma jeho možný potenciál pre rozvoj turistického ruchu. No ako tvrdí, poukázal na procesné chyby, ktoré môžu ohroziť túto iniciatívu.

"Nikto z BSK nerokoval s mestskými časťami ako Podunajské Biskupice, Jarovce, Rusovce, Čunovo, ktorých sa vyhlásenie národného parku priamo dotýka a budúci park leží v ich katastri. Zástupcovia župy pritom boli v Starom a Novom Meste, hoci tie nemajú ani meter štvorcový v týchto lokalitách," podotkol Uhler.

BSK pre TASR uviedlo, že krajskí poslanci prijali podporu iniciatívy na vyhlásenie NP Podunajsko na svojom rokovaní 9. septembra. Kraj pripomína, že rovnako túto podporu vyjadril aj Uhler ako mestský poslanec na zastupiteľstve hlavného mesta v októbri, kedy túto podporu schválili mestskí poslanci.

Toto uznesenie uložilo riaditeľovi Úradu BSK povinnosť vypracovať pozičný dokument k vyhláseniu NP Podunajsko a poverilo predsedu BSK Pavla Freša rokovať o tejto podpore s ministerstvom životného prostredia a dotknutými orgánmi.

"Cieľom tejto iniciatívy je spojenie už existujúcich chránených území, preto je jednou z podmienok podpory práve dodržiavanie Územného plánu regiónu, tak ako je tomu aj dnes v prípade chránených území. Na rokovaní zastupiteľstiev jednotlivých mestských častí a hlavného mesta sa predseda BSK zúčastňoval a aj bude zúčastňovať podľa svojho pracovného programu," povedala pre TASR tlačová tajomníčka BSK Veronika Beňadiková. Súčasťou podmienok je podľa nej aj pripravované ekocentrum v mestskej časti Čunovo a aj akceptovaný vodácky areál na Zemníku v mestskej časti Jarovce.

Uhler v októbri na rokovaní mestských poslancov upozornil na obyvateľov v dotknutých územiach. "Obyvatelia tam majú pozemky, môžu cítiť neprávosť a bude potrebné riešiť kompenzačné opatrenia," uviedol. Frešo vtedy argumentoval, že táto iniciatíva je len pozvánkou do diskusie. "Výsledkom nej bude záväzný postoj, ktorý potom môže zohľadniť majiteľov dotknutých pozemkov," povedal. Podľa neho dokument, v ktorom majú byť sformulované predstavy o perspektíve národného parku, má byť hotový vo februári 2017.

Do NP Podunajsko by mali patriť lokality od Horného lesa pri Vysokej pri Morave až po Dunajské luhy a Malý Dunaj. Zámerom jeho vyhlásenia je zachovanie posledných zvyškov kriticky ohrozených biotopov v lužných lesoch a zatraktívnenie územia pre ľudí. Vyhlásenie národného parku Podunajsko je v kompetencii vlády, na základe návrhu ministerstva životného prostredia.