Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

ÚHP odporúča pokračovať v príprave projektu nemocnice v Trnave

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Investičné náklady novej nemocnice majú byť vo výške 382 miliónov eur s DPH.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) ministerstva financií odporúča pokračovať v príprave projektu výstavby novej nemocnice v Trnave. Považuje to za výhodnejšie ako komplexnú rekonštrukciu Fakultnej nemocnice Trnava, pretože niektoré jej pavilóny sú podľa neho v zlom technickom stave a majú vyše 100 rokov.

"Plánovaná nemocnica má efektívne navrhnutý priestor. S rozlohou 124 štvorcových metrov na lôžko je na tom lepšie ako plánovaná nemocnica v Banskej Bystrici či nemocnica Bory. Je to aj vďaka možnosti stavať na voľnej ploche v rámci svojho areálu," priblížili analytici na sociálnej sieti.

Investičné náklady novej nemocnice majú byť vo výške 382 miliónov eur s DPH. Pri dodržaní optimálneho počtu môžu náklady podľa ÚHP klesnúť o 33 miliónov eur.

Útvar zároveň upozornil, že projekt zatiaľ nemá zabezpečené financovanie. "Predpokladané financovanie z Plánu obnovy a odolnosti SR je nepravdepodobné, keďže na projekt z neho zatiaľ neboli pridelené peniaze a zverejnená výzva podporuje menšie regionálne nemocnice. Investor zrejme bude musieť hľadať iné zdroje," ozrejmil.

Odporučil, aby sa zreálnil harmonogram projektu. "Keďže ešte nebolo vyhlásené verejné obstarávanie a nie je jasné financovanie, predpokladaný začiatok výstavby v júni 2023 a dokončenie v júni 2026 je veľmi optimistický odhad," dodal.