Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Úhrady v Harmónii stúpnu, Prievidza klientov rozdelilo do kategórií

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Mestskí poslanci ho schválili na svojom rokovaní koncom februára.

Prievidza 6. marca (TASR) - Klienti zariadenia krízovej intervencie Harmónia v Prievidzi od apríla zaplatia za služby vyššiu sumu. Okrem úpravy poplatkov mesto pristúpilo i k vytvoreniu deviatich kategórií, ktoré reagujú na sociálnu situáciu prijímateľov sociálnej služby. Vyplýva to z nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o určení úhrad za sociálne služby poskytované mestom Prievidza. Mestskí poslanci ho schválili na svojom rokovaní koncom februára.

Výšku úhrad upravila samospráva podľa dôvodovej správy len mierne. "Dôvodom je ekonomická náročnosť prevádzky útulku, ktorá je spojená predovšetkým so zvyšovaním výdavkov za energie a nárastom výdavkov na osobné náklady, ako aj zvýšenie štátnych dávok pre sociálne odkázané osoby, t. j. dávky v hmotnej núdzi, príspevku na bývanie, daňového bonusu na dieťa, rodinných prídavkov na dieťa či dôchodkov," ozrejmila radnica.

Zmeny sa podľa nej týkajú nielen stanovenia novej výšky úhrady vo všeobecnosti, ale aj jej adresného určenia vytvorením kategorizácie prijímateľov sociálnej služby s ohľadom na ich životnú a sociálnu situáciu. Výšku úhrad tak samospráva stanovila solidárnym systémom. Celkovo vytvorila deväť kategórií, v prípade deviatej - rodiča s akýmkoľvek príjmom, ktorý je ubytovaný s deťmi, poplatok určí tak, že sa spočítajú všetky príjmy rodiča, vydelia sa počtom členov domácnosti, z čoho vyplynie výška príjmu pripadajúca na jedného člena rodiny. Podľa tohto príjmu určí výšku úhrady v rámci kategórií nula až sedem pre jednotlivca a za každé dieťa a deň pripočíta jedno euro.

Mesto v rámci nového VZN upravilo i poplatky za obslužné činnosti ako pranie, sušenie, sledovanie televízie.