Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Univerzita Komenského:Enlight získal od EÚ financovanie na ďalšie roky

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

Značnú časť financií plánuje Enlight vyčleniť na iniciatívy členov akademickej obce, s dôrazom na podporu vedeckých pracovníkov.

Bratislava 3. júla (TASR) - Aliancia Enlight, ktorej súčasťou je aj Univerzita Komenského (UK) v Bratislave, získala od Európskej únie (EÚ) financovanie na ďalšie štyri roky vo výške 14,4 milióna eur. TASR o tom informovali z UK.

"Som rád, že Európska komisia potvrdila ďalšie fungovanie aliancie a že môžeme pokračovať v začatej práci. Za ostatné tri roky sme rozbehli viaceré aktivity, či už spoločný študijný program zameraný na manažment s Univerzitou v Bordeaux, pravidelné hybridné kurzy pre študentov, ale aj ďalšie formy spolupráce v oblasti akademického života. Aliancia slúži všetkým jej členom na zdieľanie know-how, čím sa vzájomne obohacujeme a akcelerujeme vlastný výskumný i vzdelávací potenciál," povedal rektor UK Marek Števček.

Značnú časť financií plánuje Enlight vyčleniť na iniciatívy členov akademickej obce, s dôrazom na podporu vedeckých pracovníkov. Spustiť chce tiež napríklad "bottom-up" výzvy pre interdisciplinárne tematické siete a zavedenie schémy štartovacích grantov na podporu moderného vzdelávania.

"K existujúcim piatim celospoločenským výzvam, na ktoré sa aliancia doteraz zameriavala (zdravie a pohoda, digitálna revolúcia a vplyvy digitalizácie, klimatická zmena, energetika a obehové hospodárstvo, rovnosť), pribudne od 1. novembra kultúra a tvorivosť," dodala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Ambíciou aliancie je vytvoriť otvorený priestor na učenie, vyučovanie, spoluprácu, tvorbu a inovácie. "Enlight chce mladým poskytnúť zručnosti, ktoré potrebujú na riešenie zložitých globálnych spoločenských výziev. V rámci rôznych vzdelávacích formátov sa budú aktívne zaoberať udržateľným rozvojom, globálnou angažovanosťou a spoločenskými zmenami," priblížila Miller.

Súčasťou Enlight bolo okrem UK ďalších osem univerzít, ide o univerzitu v Gente, univerzitu v Bordeaux, univerzitu v Uppsale, univerzitu v Groningene, univerzitu v Baskicku, univerzitu v Göttingene, Írsku národnú univerzitu v Galway a univerzitu v Tartu. Tento rok sa aliancia rozšírila o Univerzitu v Berne.