Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Ukrajinské lekárky sa budú školiť v centrách cystickej fibrózy

Na archívnej snímke z 10. marca 2020 Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Projekt je realizovaný z eurofondov v rámci programu cezhraničnej spolupráce s Ukrajinou.

Košice 18. septembra (TASR) - Tím ukrajinských zdravotníkov sa bude počas budúceho týždňa v Košiciach školiť v rámci cezhraničného projektu na zabezpečenie lepšej starostlivosti o pacientov s cystickou fibrózou. Päťdňové odborné školenie absolvuje tím lekárok a fyzioterapeutka z novovytvoreného centra pre toto závažné dedičné ochorenie z Oblastnej detskej nemocnice v Ivano-Frankivsku. Informovala o tom predsedníčka Slovenskej asociácie cystickej fibrózy Katarína Štěpánková.

"Projekt mení príležitosti pre pacientov s cystickou fibrózou a poskytne im ako znevýhodnenej skupine rovnaké príležitosti, aké majú ich zdraví rovesníci. Zintenzívni spoluprácu medzi regiónmi Slovenska a Ukrajiny v prípade tejto zriedkavej choroby," uviedla Štěpánková. Asociácia realizuje projekt s ukrajinskými partnermi.

Ukrajinské lekárky od pondelka do piatka (19. - 23. 9.) navštívia centrá cystickej fibrózy v Detskej fakultnej nemocnici (DFN) a Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach, ako aj Národný ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb (NÚDTaRCH) v Dolnom Smokovci.

"Je dôležité správne diagnostikovať túto zriedkavú chorobu a začať ju včas a správne liečiť hlavne teraz, v dobe, keď už sú vo svete lieky, ktoré cystickú fibrózu liečia," konštatovala predsedníčka asociácie.

Projekt je realizovaný z eurofondov v rámci programu cezhraničnej spolupráce s Ukrajinou.