Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ukrajinskí hasiči si prevzali humanitárnu pomoc z Talianska

Na snímke hasičská technika, ktorú Taliansko darovalo ukrajinským hasičom v areáli prekladiska Haniska pri Košiciach 6. mája 2022. Foto: TASR

Ako pripomenul veliteľ prvého štátneho hasičského a záchranného útvaru v Zakarpatskej oblasti, ukrajinskí hasiči nie sú priamo na fronte, ale každý deň absolvujú výjazdy tam, kde sa bojuje.

Košice 6. mája (TASR) – Na pomoc v súvislosti s vojnou dostala Ukrajina viac ako 40 hasičských vozidiel, v rámci mechanizmu Európskej únie (EÚ) v oblasti civilnej ochrany jej ich venovala talianska civilná ochrana. Hasičskú techniku ukrajinskej strane odovzdali v piatok v medzinárodnom humanitárnom logistickom centrum v areáli prekladiska v Haniske pri Košiciach.

Celkovo išlo o 41 hasičských cisterien, tri menšie špecializované zásahové vozidlá a jeden príves, ktoré prišli z Talianska do európskeho logistického hubu neďaleko Košíc vlakovou súpravou. Následne sa budú presúvať na Ukrajinu. V súvislosti s ich odovzdaním slovenská strana poskytla technickú podporu, pomohla s administratívnymi záležitosťami aj s dotankovaním paliva.



Ako pripomenul veliteľ prvého štátneho hasičského a záchranného útvaru v Zakarpatskej oblasti Jurii Chopei, ukrajinskí hasiči nie sú priamo na fronte, ale každý deň absolvujú výjazdy tam, kde sa bojuje. „Odkedy sa začala vojna s Ruskom, máme zdevastovaných 350 hasičských áut. Pre ukrajinských záchranárov a hasičov je to počas tejto vojny veľmi veľká pomoc,“ uviedol s tým, že pri ostreľovaní vzniká mnoho požiarov.

Andrea Mazo za taliansku civilnú ochranu dodal, že symbolickým aktom odovzdania hasičskej techniky chcú vyjadriť solidaritu všetkých organizácií civilnej ochrany v Európe aj mimo nej. „Je to aj odkaz ukrajinským občanom a nádej, že mier na Ukrajine sa dosiahne čím skôr,“ uviedol. Od začiatku vojny na Ukrajine ide o druhú intervenciu talianskej civilnej ochrany na Slovenku, prvou bolo poskytnutie technického vybavenia na vybudovanie dočasného núdzového tábora (ETC) v Michalovciach.



Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany združuje všetkých 27 členských štátov EÚ, ako aj ďalších šesť krajín. Jeho operačný dôstojník Roman Francl spresnil, že cez európsky humanitárny hub neďaleko Košíc bolo vynímajúc uvedenú hasičskú techniku doposiaľ prepravených viac ako 630 ton pomoci pre Ukrajinu. Išlo najmä o potraviny, lieky či iný zdravotnícky materiál. Vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Vladimír Šucha doplnil, že ide o nevojenskú pomoc a okrem Slovenska je takýto hub aj v Poľsku a Rumunsku, pričom z Európy na Ukrajinu prešlo dokopy 23.000 až 24.000 ton pomoci.