Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Ukrajinským utečencom pomáhajú i v Partizánskom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Občianska iniciatíva Partizánske pomáha Ukrajine vznikla spontánne v druhý alebo tretí deň konfliktu, najskôr pôsobila v súkromných priestoroch, dnes už má pôsobisko v mestských.

Partizánske 10. marca (TASR) - Ukrajinským utečencom pomáha i občianska komunita. Viacerým z nich poskytla ubytovanie, samospráva zase združuje prostriedky v mestskom komunitnom fonde, pripravená je pomôcť aj pri umiestňovaní detí do škôl.

Občianska iniciatíva Partizánske pomáha Ukrajine vznikla spontánne v druhý alebo tretí deň konfliktu, najskôr pôsobila v súkromných priestoroch, dnes už má pôsobisko v mestských, spomenul primátor Jozef Božik.

Mesto je podľa neho pripravené v prípade potreby iniciatívu prebrať, vedú ju totiž mamy s malými deťmi Veronika Horná Gerbelová a Veronika Sobolčíková.

"Už sa vypravilo niekoľko áut s humanitárnou pomocou, ktoré išli priamo na hranice. Iniciatívu som skontaktoval i s pánom, ktorý vedie hotel na Jankovom vŕšku (okres Bánovce nad Bebravou). Má tam prísť 122 žien a detí, budú rovnako potrebovať hygienické potreby, pomoc tam už poskytujú," priblížil ďalej Božik.

Ukrajinským obyvateľom podľa neho poskytli ľudia ubytovanie v súkromných bytoch, ktoré im prenajali alebo prepožičali. "Zatiaľ im poskytujeme hlavne informačný servis, zároveň sme pripravení urobiť priestor ich deťom v materských a základných školách," doplnil.

Mesto ešte v prvý deň vojnového konfliktu začalo zbierku v mestskom komunitnom fonde Spolu pre Partizánske. "Tieto finančné prostriedky použije predovšetkým na pomoc Ukrajincom v rámci mesta," dodal Božik.