Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Regióny

Umelecky nadané deti sa zišli v medzinárodnom letnom tábore

Betliarsky kaštieľ Foto: TASR/František Iván

Okrem hier v lesnatom prostredí pod Kojšovskou horou pripravili pre účastníkov tábora celodenný výlet do Gombaseckej jaskyne a kaštieľa v Betliari, ako aj návštevu Košíc.

Zlatá Idka 7. augusta (TASR) - V poradí už ôsmy Medzinárodný letný tábor pre umelecky nadané deti organizuje ženské občianske združenie Soroptimist International club Košice (SI). Ako TASR informovala Beáta Murková, prezidentka SI,tábor sa koná v rekreačnom zariadení na Zlatej Idke v okrese Košice - okolie v týždni od 5. do 12. augusta.

Tvorivé činnosti na vyplnenie prázdnin
Počas celého týždňa bude 19 detí vo veku 10 až 16 rokov z Česka, Poľska a Slovenska pod dohľadom skúsených lektorov rozvíjať svoje schopností vo výtvarnom umení, hudbe, tanci a speve. „Poslaním nášho tábora nie je len prehlbovanie zručností a praktických skúseností detí, ale vhodnou formou ich oboznámiť s kultúrou iných krajín, umožniť im spoznať náš kraj a mesto. Pomocou tvorivých činností im zmysluplne vyplníme voľné prázdninové chvíle,“ povedala Murková a dodala, že okrem hier v lesnatom prostredí pod Kojšovskou horou pripravili pre účastníkov tábora celodenný výlet do Gombaseckej jaskyne a kaštieľa v Betliari, ako aj návštevu Košíc.

O Arabele a Popoluške
Tábor pre umelecky nadané deti vždy vrcholí záverečným predstavením na určitú tému. Tento rok skupina lektorov pod vedením Kláry Samuelisovej, ktorá sa celý život venuje výchove mladých výtvarných talentov , nacvičí s mladými umelcami muzikál o Arabele a Popoluške: „Nebude to klasika, ale pohľad detí vychovaných na Harrym Potterovi na tieto rozprávkové bytosti s využitím zázračných vecí na moderný spôsob. Deti si tému, tento rozprávkový mix, vybrali samy. Samy vymyslia scenár, namaľujú scénu, masky, nacvičia tance i hudbu v podaní táborového orchestra,“ dodala Murková.

SI je nezisková, mimovládna organizácia žien, ktorej hlavnými cieľmi je pomáhať a zvyšovať úroveň žien v profesijnom a súkromnom živote, realizovať a podporovať mierové, humanitné a charitatívne projekty na celom svete. Vznikla kalifornskom Ocklande v roku 1921, o dva roky neskôr už aj v Európe.