Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Umelecký odkaz J. Kadavého pripomenie koncert projektu Odkazy III.

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Projekt sa realizuje v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Martine.

Martin 20. novembra (TASR) - Spomienke na umelecký odkaz Jána Kadavého bude venovaný záverečný koncert projektu Odkazy III. v pondelok (5. 12.) v Štúdiu Slovenského komorného divadla v Martine. Za Združenie turčianskych muzikantov a Štúdio Pivnica o tom TASR informovala Monika Ondrušová.

Doplnila, že na koncerte na počesť slovenského publicistu českého pôvodu, vydavateľa, osvetového pracovníka, hudobného skladateľa a učiteľa zaznie dielo Canto Ostinato holandského skladateľa Simeona ten Holta. "Ide o jedno z výrazných diel minimálnej hudby v rámci európskeho kontextu, skomponované pre dve klavírne krídla. Vyžaduje výraznú dávku koncentrácie, improvizácie a odvahy pre hudobníkov a performerov. Decembrový koncert bude slovenskou premiérou tohto diela," dodala.

Interpretmi budú rakúsky klavirista Markus Urbas a česká klaviristka Kateřina Ochmanová. "Pod taktovkou režijno-dramaturgického dua Zuzany Galkovej a Vladimíra Šlepca vzniká moderné dielo. Upgradované choreografiou študentiek odboru Fyzické divadlo na Janáčkovej akadémii múzických umení Barbory Šimovej a Barbory Šoganovej," uviedla Ondrušová.

Projekt sa realizuje v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Martine - Múzeom kultúry Čechov na Slovensku a finančne ho podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.