Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Úmrtie v košickom domove sociálnej pomoci prešetrí kontrola

Richard Raši Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predstaviteľov Asociácie prijímateľov sociálnych služieb SR (APSSSR) dnes o tom informoval primátor východnej metropoly Richard Raši (Smer-SD).

Bratislava 11. septembra (TASR) - Prípad mŕtvej klientky Strediska sociálnej pomoci mesta Košice, ktorú mali objaviť až tri dni po smrti na jej izbe, preskúma kontrola Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Predstaviteľov Asociácie prijímateľov sociálnych služieb SR (APSSSR) dnes o tom informoval primátor východnej metropoly Richard Raši (Smer-SD).

"Na takéto prípady ministerstvo má vlastný legislatívou daný mechanizmus, aby mohli robiť dohľad na danom mieste. Tá kontrola môže mať dva rozmery - pri pochybení budú osobné vyvodené dôsledky, a pokiaľ sa zistí, že treba niečo systémovo zmeniť, tak sa nový mechanizmus zavedie do praxe," priblížil po stretnutí Raši. Kontrola bude podľa poslanca spustená zrejme už v najbližších dňoch.

Pri posudzovaní samotného prípadu bol Raši opatrný. Skutočnosť, že žena zomrela tri dni pred tým, ako bola nájdená, podľa neho ešte nepotvrdila pitva. Navyše, podľa záznamov zariadenia žena odoberala stravu v čase, kedy mala byť podľa obhliadajúceho lekára mŕtva. "Zjavne tú stravu niekto odobral za ňu, čiže ona nebola evidovaná ako tri dni nezvestná," poznamenal primátor Košíc.

APSSSR dnes tiež vyzvala Rašiho, aby z rokovania mestského zastupiteľstva stiahol nariadenie mesta o zvýšených úhradách za poskytovanie sociálnych služieb. Primátor to dnes jednoznačne nevylúčil. Poukázal však pritom, že zvyšovanie úhrad je plošné vo všetkých mestách a krajoch Slovenska. "Všetko je možné, aj stiahnutie všeobecne záväzného opatrenia, ale povedal som aj asociácii, že stiahnutie tohto všeobecne záväzného nariadenia môže znamenať zníženie kvality poskytovaných služieb," dodal.