Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Počas silvestrovskej noci ošetrili lekári UNB 217 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Z typicky silvestrovských zdravotných problémov dominovali úrazy.

Bratislava 1. januára (TASR) - Na centrálne príjmy Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) prišlo počas silvestrovskej noci 217 ľudí, ktorí potrebovali urgentnú pomoc. TASR o tom informovala hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská.

Podľa nej z typicky silvestrovských zdravotných problémov dominovali úrazy. "Zranilo sa približne 50 ľudí. Mali tržné rany, ale aj zlomeniny. Väčšinou boli pod vplyvom alkoholu a dôvodom úrazu boli pády, ale aj fyzické potýčky," spresnila. Ako podotkla, nikto zo zranených nie je vo vážnom stave.

Manipuláciou so zábavnou pyrotechnikou sa podľa jej slov zranilo 15 ľudí, z toho päť s trvalými následkami v podobe amputovaných prstov. Ostatní mali zranenia kože a rany na rukách, ktoré bolo treba šiť. "Zábavná pyrotechnika zasiahla oko a popálila tvár 11-ročnému chlapcovi, po ošetrení na klinike popálenín bol odoslaný do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou. Najstarším spomedzi zranených bol 77-ročný muž," povedala Stano Maťašovská.

Lekári UNB riešili aj akútne psychické stavy u šiestich ľudí, vrátane pokusu o samovraždu.

"V porovnaní s minulým Silvestrom stúpol celkový počet ošetrených pacientov zo 170 na 217 a tiež aj zranených zábavnou pyrotechnikou z deväť na 15," skonštatovala hovorkyňa. Ako dodala, v UNB sa v uplynulých hodinách neodohrali žiadne incidenty, ktoré by si vyžadovali asistenciu polície.

Podľa štatistík Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR záchranári v rámci SR zasahovali v 99 prípadoch pri intoxikácii alkoholom, v 50 prípadoch pri úrazoch spôsobených zábavnou pyrotechnikou a osem výjazdov absolvovali k podchladeným osobám.