Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Unikátny Legiovlak dorazil do Nitry, pripomína hrdinstvo legionárov

Legiovlak začal svoju púť v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Unikátny Legiovlak je vernou replikou legionárskeho vlaku, takzvaného ešalónu z obdobia rokov 1918 až 1920.

Nitra 12. septembra (TASR) – Na železničnú stanicu v Nitre dnes dorazil Legiovlak, ktorý už od mája 2015 križuje celú Českú republiku a jeho cesta sa skončí až v roku 2020. Vlak je súčasťou projektu Legie 100, ktorý sa začal v roku 2014 pri príležitosti 100. výročia začiatkov boja československých légií za samostatný štát.

Na Slovensku začal legionársky vlak svoju púť 6. augusta v Žiline, odkiaľ sa postupne presúval do Dolného Kubína, Popradu, Medzilaboriec, Humenného, Košíc a Zvolena. Po svoje zastávke v Nitre príde 19. septembra do Múzea dopravy v Bratislave.

Unikátny Legiovlak je vernou replikou legionárskeho vlaku, takzvaného ešalónu z obdobia rokov 1918 až 1920. Expozícia, ktorá sa v ňom nachádza, je určená všetkým vekovým kategóriám. „Súčasťou výstavy je množstvo dobových dokumentov a artefaktov. Posádka vlaku v dobových uniformách sprevádza návštevníkov vlakom s odborným výkladom a vie pomôcť aj pri hľadaní mien rodinných príslušníkov, ktorí boli počas prvej svetovej vojny legionármi. Hlavnou myšlienkou projektu je vrátiť do povedomia verejnosti odkaz zakladateľov moderného štátu,“ informovali organizátori z Československej obce legionárskej a Nadačného fondu Legie 100.

Historický Legiovlak bude návštevníkom v Nitre k dispozícii do 17. septembra, aby vzdal hold legionárom, ktorí padli v bojoch s Maďarmi o juhoslovenské hranice v roku 1919. Tvorí ho 13 zrekonštruovaných vozňov a predstavuje vojenské ešalóny, ktorými sa desaťtisíce československých legionárov prepravili naprieč Ruskom po Transsibírskej magistrále, pričom museli bojovať s boľševikmi.

Pre čo najväčšiu autentickosť a priblíženie podoby legionárskych vlakov a životných podmienok legionárov, ich bojovej činnosti a zvykov boli vybrané najčastejšie používané vagóny. Súprava vlaku sa skladá z vozňa poľnej pošty, teplušky, plukovej predajne, z ubytovacieho, filmového, dielenského, krajčírskeho, zdravotníckeho, štábneho, veliteľského, obrneného vozňa a dvoch plošinových vozňov.