Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Univerzite Mateja Bela stúpli ceny energií o viac ako 100 percent

Na archívnej snímke Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici. Foto: TASR - František Iván

Pre nárast cien energií zaviedla UMB niekoľko úsporných opatrení.

Banská Bystrica 20. januára (TASR) – Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici medziročne stúpli ceny energií o viac ako 100 percent. TASR to potvrdila Dana Straková z referátu marketingovej komunikácie UMB.

Pripomenula, že zálohové platby od dodávateľa stanovené nie sú. "Dodávateľ fakturuje reálnu spotrebu a spotovú cenu komodity za každý mesiac," spresnila s tým, že prvú faktúru dostane univerzita vo februári tohto roka. Dodala, že verejné obstarávanie z decembra minulého roka je založené na spotových cenách. "Preto nie je možné určiť presný medziročný nárast cien," podotkla.

Ako dodala, pre nárast cien energií zaviedla UMB niekoľko úsporných opatrení. Zamerala ich na zníženie spotreby energií o desať až 15 percent. "Čiastočne to zmierni dosah medziročného rastu cien," zdôraznila s tým, že univerzita pre zdražovanie neplánuje zatvárať svoje výučbové a ubytovacie zariadenia.

Straková vlani v lete poznamenala, že pre rast cien energií si študenti za ubytovanie v aktuálnom akademickom roku v internátoch priplatia. "Priemerný mesačný nárast ceny predstavuje desať eur za osobu, čo v percentuálnom vyjadrení zodpovedá zvýšeniu o 12 až 19 percent," uzavrela.