Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Univerzitnú nemocnicu Martin rozšírili o ortognátnu chirurgiu

Ilustrační snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Cieľom ortognátnej chirurgie je dosiahnuť normálny zhryz, zlepšiť funkciu tkanív tváre zabezpečujúcich žuvanie, príjem potravy, artikuláciu reči a súčasne zlepšiť vonkajší výzor pacienta.

Martin 26. januára (TASR) - Pacientom s vývinovými chybami čeľuste a sánky ponúka Univerzitná nemocnica Martin (UNM) novú liečbu. Spektrum operačných výkonov v nemocnici rozšírili o ortognátnu chirurgiu. Informovala o tom prednostka tamojšej kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie Mária Janíčková. Spoločne s kolegami z nemocnice v Olomouci nedávno operovali dvoch pacientov s čeľustno-ortopedickou anomáliou.

"Cieľom ortognátnej chirurgie je dosiahnuť normálny zhryz, zlepšiť funkciu tkanív tváre zabezpečujúcich žuvanie, príjem potravy, artikuláciu reči a súčasne zlepšiť vonkajší výzor pacienta," vysvetlila Janíčková. Doplnila, že takéto výkony neriešia len problémy funkcie a zhryzu, ale aj problémy s dýchaním a prehĺtaním. Operačná metóda je podľa nej vhodná pre pacientov s vrodenou vývinovou anomáliou, s deformáciou v ústnej a tvárovo-čeľustnej oblasti, pre pacientov s nadmerne alebo nedostatočne vyvinutou čeľusťou a sánkou. Tiež pre tých, ktorí majú problémy so žuvaním, odhrýzaním potravy alebo trpia syndrómom spánkového apnoe.

Pacienta operujú cez ústa v celkovej anestézii. Po posunutí kostných častí čeľuste alebo sánky do vopred naplánovanej správnej polohy ich operatér zafixuje pomocou titánových platničiek a skrutiek. "Na druhý pooperačný deň sa pacientom naložia na horné a dolné zuboradie elastické gumičkové ťahy, ktoré udržujú čeľusť a sánku v novej polohe. Zároveň pacientov obmedzujú v prijímaní potravy, ktorá musí mať tekutú konzistenciu minimálne po dobu troch týždňov," uviedla Janíčková. Až potom môžu podľa lekárky prejsť na stravu mäkkej konzistencie.

"Zásadnou podmienkou dobrého hojenia rán v ústach je pravidelná hygiena ústnej dutiny pomocou zubných kefiek, pást a bylinných či dezinfekčných výplachov. Celková doba hojenia je priemerne šesť až osem týždňov," upozornila prednostka. Ako podotkla, ide o pomerne komplikované výkony s určitými rizikami. Napriek tomu však podľa jej slov prinášajú benefit pre pacienta zlepšením kvality života po funkčnej aj estetickej stránke.