Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Univerzitu bez hraníc na UPJŠ v Košiciach absolvuje 36 detí

Na snímke žiaci základných škôl počas detskej univerzity Univerzita bez hraníc 2020 na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach 28. júla 2020. Foto: TASR – František Iván

V celotýždňovom programe sa budú venovať napríklad aj nástrahám internetu, chémii v kuchyni či dabingu v krajine zázrakov.

Košice 28. júla (TASR) – Spolu 36 detí sa tento týždeň zúčastňuje na 10. ročníku Univerzity bez hraníc v priestoroch Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Takzvaná detská univerzita zahŕňa interaktívne prednášky vysokoškolských pedagógov piatich fakúlt UPJŠ a univerzitných pracovísk, praktické ukážky či experimenty.

Univerzita bez hraníc má žiakom 5. a 6. ročníkov základných škôl priblížiť akademický svet hravou formou a vzbudiť ich záujem o nové poznatky. Na programe sa pravidelne zúčastňujú aj deti zo sociálne vylúčených vrstiev, respektíve z centier pre deti a rodinu. „Univerzita bez hraníc je úspešný projekt, niektoré deti sa do neho zapájajú aj viackrát. Máme tu päť až šesť účastníkov, ktorí sa zapojili aj po minulé roky,“ povedal pre TASR hovorca UPJŠ Tomáš Zavatčan. Ako dodal, v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu počet účastníkov detskej univerzity oproti iným rokom klesol. Vlani ich bolo okolo 80.

V celotýždňovom programe sa budú venovať napríklad aj nástrahám internetu, chémii v kuchyni či dabingu v krajine zázrakov. Naplánované sú tiež aktivity v rámci Botanickej záhrady UPJŠ. Na lekárskej fakulte v utorok pripravili šesť stanovíšť. „Naučia sa ošetrovať rany, poskytovať prvú pomoc, pipetovať, dozvedia sa niečo o význame glukózy v ľudskom organizme a veľmi aktuálna téma v súčasnosti – význam baktérií a vírusov,“ spresnila hovorkyňa fakulty Jaroslava Oravcová s tým, že venovať sa budú aj obezite. Podľa nej sa program každoročne snažia obmieňať. Obľúbené sú však ošetrovanie rán či základy ústnej hygieny, ktorú absolvujú po obede.



Detských absolventov tohtoročnej Univerzity bez hraníc čaká v piatok (31. 7.) slávnostná promócia.