Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

UNLP bude od septembra očkovať len osoby nad 18 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

O potrebe vakcinácie proti novému koronavírusu svedčí podľa UNLP aj pomer očkovaných a neočkovaných pacientov, ktorí sa liečia na covidových lôžkach.

Košice 26. augusta (TASR) – Vo Vakcinačnom centre Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice končia s očkovaním detí od 12 rokov. Posledný očkovací termín pre túto vekovú kategóriu v ňom bude v piatok, a to aj bez registrácie.

Univerzitná nemocnica bude následne očkovať len osoby nad 18 rokov, v očkovaní detí bude od septembra pokračovať košická Detská fakultná nemocnica (DFN). Informovala o tom vo štvrtok Ladislava Šustová z komunikačného oddelenia UNLP.

„S očkovaním detí proti koronavírusu starších ako 12 rokov sme začali 23. júna. V spolupráci s pediatriami Detskej fakultnej nemocnice a našimi pediatrami bolo u nás dodnes zaočkovaných spolu takmer 2300 detí vo veku do 18 rokov, do konca mesiaca je registrovaných ďalších 240,“ uviedla koordinátorka protipandemických opatrení nemocnice Jaroslava Ostróová. DFN v septembri otvorí vlastné očkovacie centrum.

UNLP ďalej informovala, že podľa pokynu ministerstva zdravotníctva budú zamestnanci na Veľkokapacitnom odberovom mieste na Ipeľskej 1 realizovať antigénové testovanie cez víkendy len dopoludnia. Zmena času testovania bude prvýkrát platiť už túto sobotu (28. 8.). Počas štátnych sviatkov budú testovacie centrá prístupné len na PCR testovanie pre objednaných pacientov.

„Antigénové testovanie sa počas pracovných dní nemení, naďalej sa môžu záujemcovia prísť otestovať od 7.30 do 15.30 h. Zmena bude len cez víkendy, testovať sa bude v čase od 8.00 do 12.00 h. Počas štátnych sviatkov antigénové testovanie nerealizujeme,“ doplnila Ostróová.

O potrebe vakcinácie proti novému koronavírusu svedčí podľa UNLP aj pomer očkovaných a neočkovaných pacientov, ktorí sa liečia na covidových lôžkach. „Aktuálne máme hospitalizovaných deväť pacientov, z nich traja sú na JIS a ani jeden z týchto pacientov nie je zaočkovaný,“ skonštatoval primár kliniky infektológie a cestovnej medicíny Martin Novotný.