Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

UNLP Košice otvorila zmodernizované pracovisko s novým prístrojom MR

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice v utorok slávnostne otvorila zmodernizované pracovisko s novým najmodernejším prístrojom magnetickej rezonancie (na snímke). V Košiciach 17. januára 2023. Foto: TASR - Roman Hanc

Podľa nemocnice patrí nový prístroj MR medzi najkvalitnejšie, aké sú na Slovensku k dispozícii.

Košice 17. januára (TASR) - Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice v utorok slávnostne otvorila zmodernizované pracovisko s novým najmodernejším prístrojom magnetickej rezonancie (MR). Prinesie presnejšiu diagnostiku, zníženie počtu opakovaných skenov aj skrátenie času potrebného na vyšetrenie.

Podľa nemocnice patrí nový prístroj MR medzi najkvalitnejšie, aké sú na Slovensku k dispozícii. Ako uviedla jej hovorkyňa Ladislava Šustová, doposiaľ bol inštalovaný len vo Fakultnej nemocnici v Trnave a na súkromnom pracovisku v Leviciach.



Nový prístroj MR zásadne rozšíri možnosti diagnostiky pre rozsiahlu skupinu pacientov z oblastí onkológie, neurológie, gynekológie, urológie a ďalších. Realizovať sa na ňom bude široká škála bežných aj špecializovaných vyšetrení mozgu, chrbtice, svalovo-kostrového systému, ako aj cievne vyšetrenia či vyšetrenia orgánov brušnej dutiny. "V dennej prevádzke vyšetríme do 20 pacientov. Plánujeme aj popoludňajšie a víkendové služby," povedala primárka oddelenia rádiodiagnostiky a zobrazovacích metód Henrieta Blašková s tým, že momentálne prebieha testovacia prevádzka prístroja. "Robia sa základné vyšetrenia, postupne sa po zaškolení budú pacienti vyšetrovať od hlavy po päty," dodala. Podľa nej bude prístroj prínosom pre hospitalizovaných, ale aj ambulantných pacientov z celého regiónu.

Prístroj MR stál 1,4 milióna eur, nemocnica ho získala cez Integrovaný regionálny operačný program (IROP). Jeho dodávka je súčasťou rekonštrukcie a modernizácie III. pavilónu UNLP na Rastislavovej ulici - priestorov čakárne, prípravovne pre pacientov a popisovacích miestností pracoviska.



Peniaze na stavebné úpravy vo výške viac ako 300.000 eur boli poskytnuté zo štátneho rozpočtu z rezortnej kapitoly. "Niektoré práce ešte vzhľadom na počasie nie sú ukončené, ale kvôli pacientom sme boli nútení prevádzku otvoriť," doplnil riaditeľ UNLP Ľuboslav Beňa. V posledných rokoch mali pacienti k dispozícii MR prístroj na Triede SNP, ktorý má približne desať rokov.