Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

UNLP Košice pripravuje projekt modernizácie cez plán obnovy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Chceme dosiahnuť zvýšenie efektivity zdravotníckej prevádzky, zlepšenie logistických väzieb a jasné definovanie trasológie pacientov, uviedol šéf nemocnice.

Košice 11. apríla (TASR) – Košická Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) pripravuje projekt, s ktorým sa bude uchádzať o podporu z Plánu obnovy a odolnosti SR, kde je viac než miliarda eur určená na obnovu nemocníc a zdravotníckych zariadení. Pracoviská UNLP na Rastislavovej ulici a Triede SNP potrebujú rozsiahle investície do modernizácie objektov a medicínskej infraštruktúry. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

"O medicínskych zručnostiach a špičkových výkonoch zdravotníkov UNLP niet pochýb, budovy a zariadenia sú však morálne zastarané a potrebujú nevyhnutnú obnovu," uviedol generálny riaditeľ nemocnice Ján Slávik. Rekonštrukcia a modernizácia druhej najväčšej nemocnice v krajine podľa neho výrazne zlepší poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom a pracovné prostredie zamestnancov.

"Základným cieľom našej koncepcie je koncentrácia lôžkovej zdravotnej starostlivosti a jej logické usporiadanie. V areáli na Triede SNP by sa mala sústrediť akútna starostlivosť vrátane nadväzujúcich odborností a v areáli Rastislavova najmä následná a dlhodobá zdravotná starostlivosť," priblížil Slávik. Na Triede SNP je podľa návrhu prioritná výstavba nových blokov A a B. "Prvý by združoval akútnu medicínu, komplex centrálnych operačných sál, urgentný príjem a daycare center. Nový blok B by zase slúžil ako centrum pre matku a dieťa vrátane gynekológie a pôrodníctva," vysvetlil generálny riaditeľ.

V areáli Rastislavova koncepcia navrhuje rekonštrukciu monobloku XIX., výstavbu objektu centra pre duševné zdravie a objektu infektológie a pneumológie a následný presun lôžkových oddelení nachádzajúcich sa vo východnej časti areálu, ktoré fungujú vo väčšine prípadov v nevyhovujúcich podmienkach. Cieľom je dobudovať chýbajúce pracoviská - oddelenie dlhodobo chorých, oddelenie chronickej resuscitačnej a intenzívnej starostlivosti a oddelenie popálenín a rekonštrukčnej chirurgie.

Koncepcia je v súlade s tzv. optimalizáciou siete nemocníc schválenou koncom minulého roka. "Na základe tohto scenára počítame s možným nárastom približne 6600 hospitalizačných prípadov práve vplyvom implementácie optimalizácie siete nemocníc," dodal Slávik.

Vedenie UNLP odporúča vybudovanie komplexného urgentného príjmu v areáli na Triede SNP s priamou väzbou na všetky potrebné odbornosti a priamym prepojením na Detskú fakultnú nemocnicu (DFN) Košice a Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH). Areál je zároveň dobre prepojený s Lekárskou fakultou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ). Na Rastislavovej zmeny umožnia širšiu spoluprácu s Východoslovenským onkologickým ústavom (VOÚ) a Inštitútom nukleárnej a molekulárnej medicíny (INMM).

"Našim cieľom je reorganizácia jednotlivých pracovísk v rámci areálov UNLP. Chceme dosiahnuť zvýšenie efektivity zdravotníckej prevádzky, zlepšenie logistických väzieb a jasné definovanie trasológie pacientov. Všetko bude slúžiť na zvýšenie pohodlia a komfortu pre pacientov, sprevádzajúce osoby a personál nemocnice," konštatoval šéf nemocnice.

K ekonomickým otázkam sa UNLP zatiaľ nebude vyjadrovať, keďže ide o prípravu projektu, ktorý musí prejsť schvaľovacím procesom ministerstva zdravotníctva.