Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

UNLP prosí ľudí, aby dodržiavali objednanie sa na očkovanie

Očkovanie, ilustračná snímka. Foto: TASR – Lukáš Grinaj

V UNLP začali s očkovaním vlani 27. decembra v rámci prvých štyroch nemocníc, kde vakcináciu na Slovensku spustili.

Košice 19. januára (TASR) – Vo vakcinačnom centre v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP), ktoré otvorili v pondelok (18. 1.), zaznamenali početné prípady, keď sa objednaní ľudia na očkovanie nedostavili. V prvý deň malo na očkovanie prísť zhruba 400 obyvateľov, z toho 85 napriek objednaniu neprišlo. Novinárom to v utorok povedal výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť nemocnice Martin Paulo.

"V pondelok sme tým pádom v rámci nášho vakcinačného centra zaočkovali viac ako 320 obyvateľov. Chceli by sme poprosiť obyvateľov, ak sú objednaní na vakcináciu a nemajú zdravotnú kontraindikáciu, aby prišli na toto očkovanie, aby nezaberali miesto pre iného človeka, ktorý má takisto ochorenia, vysoký vek a patrí do rizikovej skupiny. Takýto občan, ktorý nepríde, môže zaberať aj miesto pre zdravotníka alebo iného zamestnanca, ktorý pôsobí v kritickej infraštruktúre," upozornil Paulo.

V UNLP začali s očkovaním vlani 27. decembra v rámci prvých štyroch nemocníc, kde vakcináciu na Slovensku spustili. "Odvtedy sme zaočkovali vyše 6000 zdravotníkov, ktorí patria do kritickej infraštruktúry v tejto republike," uviedol Paulo.

Aj po zaočkovaní lekári odporúčajú dôsledne dodržiavať hygienicko-epidemiologický režim. "Protilátky je možné rozlíšiť v krvi 12. deň po prvej očkovacej dávke, vtedy sa zníži riziko nákazy o 50 percent. Efekt vakcinácie sa ukáže až o mesiac," priblížil Martin Novotný, primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP.