Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Úrad v Bratislave má spis k projektu parkovania na Kollárovom námestí

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto: TASR/Tomáš Halász

Staromestský stavebný úrad vydal vlani na jeseň stavebné povolenie pre projekt. Voči nemu však zaevidoval niekoľko odvolaní.

Bratislava 12. februára (TASR) – Okresný úrad (OÚ) Bratislava už má spis k projektu podzemného parkovacieho domu s takmer 300 parkovacími miestami na Kollárovom námestí a mestského parku s oddychovou zónou. Pre TASR to uviedol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR, pod ktorý okresné úrady spadajú. Spis mu ako príslušnému odvolaciemu orgánu doručil tento týždeň stavebný úrad bratislavského Starého Mesta.

"Podľa vyjadrenia odboru výstavby a bytovej politiky OÚ Bratislava im spisový materiál doručili v utorok 8. februára 2022. V súčasnosti preto nie je možné odhadnúť, kedy bude v danej veci vydané rozhodnutie," skonštatoval tlačový odbor.

Staromestský stavebný úrad vydal vlani na jeseň stavebné povolenie pre projekt. Voči nemu však zaevidoval niekoľko odvolaní. Týkajú sa napríklad údajného rozporu so stavebným zákonom, nerešpektovania územného plánu a územného rozhodnutia, stavebnému úradu sú tiež vytýkané procesné chyby. V odvolaniach sa konštatuje tiež rozpor so zákonom o ochrane prírody a krajiny, že realizácia projektu zhorší dopravu a zničí park či to, že má dôjsť k nepovolenému výrubu. Spomína sa tiež nedostatočné vyhodnotenie námietok a nedostatočné odôvodnenie.

Developer predstavil PPP projekt parkovacieho domu s 296 miestami ešte v roku 2009. Postupne však došlo k viacerým úpravám, dôvodom boli najmä pripomienky aktivistov. Na streche podzemnej garáže, ktorá bude na úrovni priľahlého terénu, sa má vytvoriť park s oddychovou zónou. Na základe memoranda o spolupráci podpísaného s hlavným mestom upustil stavebník od výrubového konania a dohodol sa na presadení niektorých drevín na iné miesto. Územné rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť v apríli 2017.

Iniciatíva na vybudovanie podzemných garáží vyšla zo strany hlavného mesta v roku 2009.