Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Urgenty v UNB či NÚDCH fungujú v bežnom režime aj v čase sviatkov

Na archívnej snímke priestory Oddelenia urgentného príjmu v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Počas vianočných sviatkov budú v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) hospitalizovaní iba tí pacienti, ktorých zdravotný stav si to akútne vyžaduje.

Bratislava 23. decembra (TASR) – Urgentné príjmy v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) či v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) sú pripravené na pacientov aj počas nadchádzajúcich sviatkov.

V najväčšej slovenskej nemocnici fungujú v bežnom režime. Rodinné či iné návštevy hospitalizovaných pacientov z dôvodu epidemickej situácie povolené nie sú. UNB prepustí na Vianoce všetkých pacientov, ktorým to zdravotný stav umožní. Od začiatku pandémie nie sú povolené ani bohoslužby, kňazi majú do nemocnice prístup a môžu pacientov navštevovať.

Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) je pripravený postarať sa o všetkých pacientov, ktorí budú pomoc potrebovať. Počas vianočných a novoročných sviatkov sa o detských pacientov na oddelení urgentného príjmu (OUP) počas dňa postará päť lekárov – pediatrov v pediatrických ambulanciách a dvaja chirurgovia v chirurgickej ambulancii. Traja pediatri budú slúžiť nepretržite 24 hodín a na pohotovosti v rámci ordinačných hodín od 7.00 do 22.00 h jeden lekár, vo frekventovanom čase od 12.00 do 17.00 h dvaja lekári. V noci to budú traja pediatri a jeden chirurg. Rovnako bude postarané o všetkých pacientov hospitalizovaných na klinikách.

Počas vianočných a novoročných sviatkov ostávajú v detskej nemocnici len pacienti, ktorých zdravotný stav neumožňuje prepustenie do domácej starostlivosti, pri akútnom zhoršení zdravia a vážne úrazy. "Robíme všetko preto, aby rodičia alebo zákonní zástupcovia počas hospitalizácie mohli sprevádzať svoje deti vrátane pracoviska pre pacientov s ochorením COVID-19. Vzhľadom na súčasnú situáciu o možnosti navštíviť dieťa počas hospitalizácie rozhodne individuálne primár, prípadne ošetrujúci lekár dieťaťa," povedala pre TASR hovorkyňa ústavu Dana Kamenická.

Počas vianočných sviatkov budú v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) hospitalizovaní iba tí pacienti, ktorých zdravotný stav si to akútne vyžaduje. "Ide najmä o pacientov po vážnych operáciách a o pacientov s pokročilým onkologickým ochorením," informovala TASR špecialistka pre styk s verejnosťou NOÚ Patrícia Kubicová.

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) poskytuje komplexnú vysokošpecializovanú starostlivosť svojim pacientom s celým spektrom kardiovaskulárnych ochorení sedem dní v týždni, 24 hodín denne. Režim v NÚSCH podľa slov hovorkyne Sone Valášikovej je však prispôsobený vianočným sviatkom. Aj v tomto prípade prepustia do domácej starostlivosti tých pacientov, ktorým to zdravotný stav dovolí.

Návštevy sú tu zakázané. Výnimku majú iba návštevy kňazov k pacientom s cieľom podávania sviatosti pomazania či ťažko chorých a umierajúcich pacientov, ktorým je poskytovaná paliatívna starostlivosť.