Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Ústavný súd neriešil platnosť nájomnej zmluvy s mestom Košice

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

ÚS vyhovel sťažnosti mesta Košice a v spore o platnosť nájomnej zmluvy z roku 2012 tak bude musieť krajský súd opätovne rozhodnúť.

Košice 23. marca (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR neriešil otázku platnosti alebo neplatnosti nájomnej zmluvy o parkovaní medzi mestom Košice a spoločnosťou EEI. V súvislosti s verdiktom ÚS, ktorý v kauze najnovšie rozhodol o porušení práv mesta Košice zo strany košického krajského súdu, to pripomína parkovacia spoločnosť EEI.

"Rozhodnutie ústavného súdu nebude teda mať žiaden vplyv na posúdenie otázky platnosti alebo neplatnosti nájomnej zmluvy a z tohto pohľadu teda nedošlo k vôbec žiadnemu posunu vo veci. Argumentácia mesta v konaní pred ústavným súdom sa ani netýkala posúdenia platnosti nájomnej zmluvy, ale procesného pochybenia krajského súdu pri vydávaní rozhodnutia o zrušení rozhodnutia Okresného súdu Košice I," uviedla v stredu firma v reakcii pre TASR.

ÚS vyhovel sťažnosti mesta Košice a v spore o platnosť nájomnej zmluvy z roku 2012 tak bude musieť krajský súd opätovne rozhodnúť.

EEI uvádza, že v jej prospech bolo rozhodnutie Okresného súdu Košice I o nariadení neodkladného opatrenia a rozhodnutie Krajského súdu v Košiciach, ktoré ho potvrdilo. "Tieto právoplatné rozhodnutia doposiaľ mesto Košice nerešpektuje, čo spôsobuje chaos v parkovacej politike v meste Košice. V prospech mesta Košice bolo doposiaľ vydané jedno jediné rozhodnutie Okresného súdu Košice I o tom, že nájomná zmluva nie je, ktoré však nie je právoplatné, a preto sa na nájomnú zmluvu hľadí ako na platnú," deklaruje spoločnosť.

Mesto podľa nej nesprávne informuje aj o mimosúdnych rokovaniach a jej žiadostiach o rokovania a vyriešenie celej veci zmierlivo. "Spoločnosť EEI ani na jednu z týchto písomných žiadostí nikdy nedostala od mesta žiadnu odpoveď," uviedla.

Žalobu na vypratanie nehnuteľností a na zaplatenie finančnej náhrady vo výške približne 3,5 milióna eur podalo mesto v novembri 2018. "Bez ohľadu na neukončené konanie však mesto malo záujem rokovať s EEI aj mimosúdnou cestou," konštatoval v utorok (22. 3.) košický magistrát s tým, že pokračuje úsilie, aby výnosy z parkovného patrili mestu.