Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Utečencom z Ukrajiny v Žiline pomôže nová inštitúcia Ukrainska Spilka

Na archívnej snímke utečenci z Ukrajiny počas dočasného ubytovania v kancelárskych priestoroch v Žiline 1.marca 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Koordinátorka nadácie priblížila, že inštitúcia je najmä pre tých, ktorí sa rozhodnú ostať v Žiline do konca konfliktu a do možnosti bezpečného návratu do vlasti.

Žilina 15. marca (TASR) – Utečencom z Ukrajiny, ktorí sa rozhodnú zostať žiť v Žiline a na Slovensku, poskytne pomoc novovzniknutá inštitúcia Ukrainska Spilka. Jej vznik nadväzuje na iniciatívu Nadácie Milana Dubca Camp Žilina, ktorá poskytuje bezplatné krátkodobé a dlhodobé ubytovanie pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny. TASR o tom informovala koordinátorka nadácie Katarína Schneiderová.

Doplnila, že Ukrainska Spilka pomáha so zabezpečením a vydávaním materiálnej pomoci, poskytuje informácie pre získanie štatútu utečenca, získanie pomoci v hmotnej núdzi, asistenciu pri hľadaní práce a školy i komunikácii s úradmi. Pomáha pri potrebe lekárskej alebo psychologickej pomoci a plánuje organizovať aj kultúrne a voľnočasové aktivity, uviedla Schneiderová.

Ubytovanie v Campe Žilina podľa nej doposiaľ využilo viac ako 750 utečencov. "Niektorí sa zastavia len nakrátko – oddýchnu si po náročnej ceste, najedia sa a pokračujú ďalej. No mnohí sa rozhodnú zostať v Žiline do konca konfliktu a do možnosti bezpečného návratu do vlasti. Najmä pre nich je tu Ukrainska Spilka, ktorá pod vedením Inny Onyshchenko predstavuje pomoc nielen Slovákov, ale aj samotných Ukrajincov Ukrajincom," priblížila koordinátorka nadácie.