Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Útok medveďa pri Domaniži preverili odborníci zo zásahového tímu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medveď spôsobil lesnému pracovníkovi rany, poškriabania a tiež zlomeninu prsta, pripomenul odbor komunikácie a propagácie ŠOP.

Domaniža 2. augusta (TASR) - Útok medveďa na taxátora, ku ktorému došlo v pondelok (1. 8.) popoludní pri Domaniži v okrese Považská Bystrica v Strážovských vrchoch, preverili i odborníci zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR v tejto súvislosti v utorok dementovala medializované informácie o tom, že medveď pracovníkovi vyhryzol stehno. Muža po ambulantnom ošetrení prepustili do domácej starostlivosti. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu ŠOP Kristína Bocková.

"Ku kolízii došlo počas výkonu práce - mapovaní lesných porastov v časti Hodoň. Medveď spôsobil lesnému pracovníkovi rany, poškriabania a tiež zlomeninu prsta. Bezpečnostný sprej proti medveďom, ktorý mal muž pri sebe, nestihol použiť," pripomenul odbor komunikácie a propagácie ŠOP.

Zranenému potom prišli na pomoc kolegovia, ktorí pracovali v tejto oblasti, muža ambulantne ošetrili a prepustili do domácej liečby. "Informácia šíriaca sa médiami o vytrhnutí kusu stehna je hoax, ktorý, žiaľ, rozšírili mnohé médiá. Poškodený má nárok na náhradu škody, keďže ide o živočícha určeného zákonom o ochrane prírody a krajiny," doplnili ochranári.

Zásahový tím ŠOP vykonal obhliadku miesta kolízie spolu so starostom obce. "Miesto sa nachádza v blízkosti horárne, niekoľko kilometrov vzdialenej od obce. Oblasťou prechádza lesná cesta, no nejde o turistický chodník. Územie je v prvom stupni ochrany prírody a krajiny," priblížil odbor.



Pracovníci správy chránenej krajinnej oblasti v minulosti podľa ŠOP SR v tejto oblasti upozorňovali na nesprávne zabezpečený komunálny odpad, ktorý bol uskladnený vo vykopanej jame neďaleko horárne. "Po nahlásení došlo v spolupráci s obcou k urýchlenej náprave, no medvede sa už do oblasti horárne naučili chodiť," tvrdia ochranári.

Aj vzhľadom na túto udalosť ŠOP apeluje na obozretnosť prevažne v lesnom teréne. "Naďalej platí výzva, aby občania pri zaregistrovaní medveďov, ktoré sa vyskytujú blízko ľudských obydlí, túto situáciu ohlásili na linky tiesňového volania alebo Zásahovému tímu pre medveďa hnedého na telefónnom čísle 0903 201 879," pripomenula ŠOP.

Informácie o tom, ako sa správať pri strete s medveďom, sú dostupné aj na webe Zásahového tímu pre medveďa hnedého.