Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Útroby vodárenskej nádrže Klenovec prilákali 1400 ľudí

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Vodárenská nádrž Klenovec bola vybudovaná najmä pre zásobovanie obyvateľov v okresoch Rimavská Sobota, Poltár a Lučenec pitnou a úžitkovou vodou.

Klenovec 2. septembra (TASR) - Približne 1400 ľudí navštívilo v sobotu na deň otvorených dverí vodárenskú nádrž (VN) Klenovec v okrese Rimavská Sobota. Podujatie sa konalo pri príležitosti 50. výročia uvedenia tejto vodnej stavby do prevádzky. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Deň otvorených dverí sa konal od 9.00 do 15.00 h a jeho súčasťou bola prehliadka podzemia vodnej stavby i sprievodný program pre deti. "Verejnosť tak mohla netradičnou formou spoznať vodné dielo, ktoré bolo postavené v rokoch 1968 až 1974 na rieke Klenovská Rimava severne od samotnej obce Klenovec," uviedol Bocák.

Vodárenská nádrž Klenovec bola vybudovaná najmä pre zásobovanie obyvateľov v okresoch Rimavská Sobota, Poltár a Lučenec pitnou a úžitkovou vodou. "S vodárenskými nádržami Hriňová a Málinec v prepojení skupinovými vodovodmi tvorí jeden z troch hlavných zdrojov jednoúčelovej vodárenskej sústavy nádrží na južnom Slovensku," priblížil Bocák. Ako dodal, hydroenergetický potenciál vody odoberanej z nádrže sa využíva v dvoch malých vodných elektrárňach vybudovaných v rokoch 1991 a 1998.

Budovanie násypového telesa priehrady Klenovec na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia bolo podľa SVP organizačne náročné, výstavbu komplikovali aj zložité geologické a morfologické pomery. Vodná stavba bola dokončená v decembri 1972, plniť sa začala na jar 1973. V nasledujúcich desaťročiach sa na vodnej stavbe vyskytli i viaceré problémy spojené s priesakmi a zamokrením, sanované boli prevádzkovateľom stavby v rokoch 1977 až 1980 i 1999 až 2003. Napriek uvedeným čiastočným problémom nebola jej hlavná funkcia spočívajúca v zásobovaní obyvateľstva pitnou vodou nikdy poznačená.