Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Uviaznutého muža pod Babou horou zachraňovala v noci horská služba

Na archívnej snímke z 22. januára 2020 horský záchranár-psovod Zdeno Krajčí z oblastného strediska Nízke Tatry-sever a 8-ročný nemecký ovčiak Deny počas výcviku. Zdeno Krajčí pokračuje v rodinnej tradícii svojho otca a zároveň pritiahol k povolaniu horského záchranára aj svojho syna. Foto: TASR - Vladimír Benko/MV SR

Po príchode k turistovi ho horskí záchranári zateplili a podali mu teplé tekutiny.

Oravská Polhora 26. februára (TASR) – Slovenskému turistovi, ktorý uviazol vyčerpaný pod vrcholom Babej hory, pomáhala v noci zo štvrtka (25. 2.) na piatok Horská záchranná služba (HZS). V mokrom snehu absolvoval náročnú túru, počas ktorej zablúdil. Horskí záchranári o tom informovali na oficiálnej webovej stránke.

Po príchode k turistovi ho horskí záchranári zateplili a podali mu teplé tekutiny. Poskytli mu snežnice a spoločne začali zostupovať na Šťaviny, odkiaľ pokračovali na štvorkolke. "Záchranná akcia sa skončila v nočných hodinách," doplnili horskí záchranári.

HZS upozorňuje turistov, že vplyvom prevládajúceho slnečného počasia je sneh počas dňa na mnohých miestach mokrý až premočený a prebára sa. Pri takýchto podmienkach je nevyhnutné použiť kvalitnú nepremokavú obuv, paličky a snežnice. "Dĺžku a náročnosť túry treba plánovať s ohľadom na počasie, snehové podmienky a nezabúdať na adekvátny výstroj a výzbroj," zdôraznili záchranári.