Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

UVLF v Košiciach zrekonštruovala ďalšiu budovu vo svojom areáli

Na archívnej snímke budova UVLF v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Stavebné práce zahŕňali napríklad zateplenie budovy, rekonštrukciu strechy či výmenu okien. Pribudlo aj zariadenie na rekuperáciu tepla a pôvodné elektrické zásobníky nahradili tepelnými čerpadlami

Košice 21. decembra (TASR) - Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach zrekonštruovala šiestu budovu vo svojom areáli. TASR o tom informovala jej hovorkyňa Zuzana Bobriková s tým, že pavilón č. 14 sa dočkal významnej stavebnej obnovy a modernizácie technického vybavenia za asi milión eur. Hlavným cieľom bolo znížiť spotrebu energie.

V uvedenom pavilóne je katedra všeobecných kompetencií, študijné oddelenie, univerzitná jedáleň a bufet. Projekt bol spolufinancovaný z eurofondov, štátneho rozpočtu a z vlastných zdrojov univerzity. "Celkové oprávnené výdavky na realizáciu aktivít projektu dosiahli 978.000 eur, z toho aktuálna výška nenávratného finančného príspevku zo štrukturálnych fondov bola 929.000 eur," uviedla s tým, že realizácia trvala takmer dva roky. Na stavbu už bolo vydané právoplatné kolaudačné rozhodnutie.

Stavebné práce zahŕňali napríklad zateplenie budovy, rekonštrukciu strechy či výmenu okien. Pribudlo aj zariadenie na rekuperáciu tepla a pôvodné elektrické zásobníky nahradili tepelnými čerpadlami. "V budove bolo zrekonštruované aj osvetlenie a zásuvkové rozvody, vzduchotechnika a zdravotechnika. Pri rekonštrukcii sa predĺžila životnosť stavebných konštrukcií, úpravami sa zlepšili požadované funkčné vlastnosti, odstránili sa nedostatky, poruchy, zastaranosť a výrazne sa znížila energetická náročnosť budovy," spresnila UVLF.

Pôvodná budova bola kolaudovaná v roku 1977, odvtedy sa obnovovala iba čiastočne v rámci bežnej údržby. Bobriková pripomenula, že vplyvom času a atmosférickej vlhkosti dochádzalo k degradácii spoločných stavebných konštrukcií, hlavne obalového plášťa. Ďalšie neriešenie vznikajúcich porúch mohlo podľa nej viesť k vážnym poruchám budovy.

Kvestor UVLF Róbert Schréter pripomenul, že univerzita sa už niekoľko rokov intenzívne zameriava na získavanie mimorozpočtových zdrojov na projekty znižovania energetickej náročnosti budov. "Máme areál s množstvom starších budov, ktoré nezodpovedajú súčasným technickým požiadavkám. Aktuálny výrazný rast cien energií len potvrdil nevyhnutnosť takýchto riešení, v ktorých musíme pokračovať, pretože stále nám zostáva množstvo objektov, ktoré by potrebovali obnovu, aby sa zlepšili podmienky pre učiteľov aj študentov," povedal.

Náklady na šesť doteraz zrealizovaných projektov z Operačného programu Kvalita životného prostredia sa blížia k hodnote 6,5 milióna eur. UVLF pracuje aj na ďalších.