Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Územie Malej Fatry je národným parkom už 34 rokov

Na snímke zimná príroda v Národnom parku Malá Fatra po turistickej trase na vrch Suchý. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V súčasnosti prírodu tohto územia ovplyvňuje v čoraz väčšej miere nekontrolovaný rozvoj cestovného ruchu.

Varín 18. januára (TASR) – Národný park (NP) Malá Fatra si v utorok pripomína 34 rokov od získania štatútu národného parku. Správa NP Malá Fatra o tom informovala na svojej internetovej stránke.

Podľa pracovníčky pre environmentálnu výchovu v NP Malá Fatra Aleny Badurovej od roku 1949 na Slovensku postupne vyhlásili deväť národných parkov, Malá Fatra medzi ne patrí od roku 1988. "Radí sa medzi tretie najvyššie jadrové pohorie Slovenska a zároveň najzápadnejšie položené pohorie v rámci Karpát. Osobitosti tohto relatívne malého chráneného územia predstavujú svojrázne, veľmi zachovalé časti pohoria. V špecifických prírodných podmienkach sa tu vyvinuli endemity - druhy, ktorých výskyt je viazaný iba na toto územie," uviedla.

Pre zachovanie najvzácnejších a najohrozenejších biotopov a druhov zaradili územie národného parku do sústavy chránených území Natura 2000 ako Územie európskeho významu Malá Fatra a zároveň chránené vtáčie územie.

"Napriek skutočnosti, že Malá Fatra má už 34 rokov štatút národného parku, je potrebné upozorniť na fakt, že v súčasnosti prírodu tohto územia ovplyvňuje v čoraz väčšej miere nekontrolovaný rozvoj cestovného ruchu. Je na každom jednom z nás, aby sme sa vlastným konaním pričinili o ochranu a nedotknuteľnosť tohto malého, ale výnimočného územia," podotkla Badurová.